Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da je najpametnije da Ustavni sud BiH povuče svoju odluku o 9. januaru, jer Republika Srpska neće odustati od datuma kad je u miru nastala 1992. godine.

Dodik je novinarima rekao da Republika Srpska odbacuje svaku odluku Ustavnog suda BiH koja je donesena na bazi većine sačinjene od tri stranca i dva Bošnjaka, kako je donesena i odluka o 9. januaru – Danu Republike.

– To nije fer, pošteno, ni pravnički, bez obzira što dio javnosti u BiH pokušava da se sakrije iza nekog prava – rekao je Dodik novinarima u sjedištu Republike Srpske, gdje je bio domaćin božićnog prijema.

On je istakao da Ustavni sud BiH nije suverenistički organ, što je direktno usmjereno protiv suvereniteta BiH.

– Nigdje se ustavni sud ne bavi takvim stvarima kako što se bavi ovdje – konstatovao je Dodik i dodao da je odluka Ustavnog suda BiH o 9. januaru pokušaj da se kreiraju rješenja po volji jednih i na štetu drugih.

On je istakao da formiranje Republike Srpske nema veze sa lošim događajima koji su se desili kasnije.

– Za svaku igru potrebno je nekoliko igrača. Republika Srpska nijednog trenutka 1992. nije planirala nikakav sukob u BiH, ali je htjela da zaštiti srpski narod – zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

SRNA/RTRS