Prijedorsko Kino “Kozara” lani je ugostilo više od 30.000 ljubitelja filmske umjetnosti, što je rekordan broj gledalaca, ne samo nakon digitalizacije kina, nego i u cijelom poslijeratnom periodu.
Direktor Centra za prikazivanje filmova Prijedor Anita Hodžić rekla je da su prošlu godinu obilježili veliki svjetski hitovi, kao i kvalitetna domaća produkcija.

“Broj školskih posjeta povećali smo za 50 odsto, a imali smo i više filmskih revija – sve zajedno doprinijelo je tome da broj gledalaca sa 27.000 u 2018. godini povećamo za više od 3.000 lani”, rekla je Hodžićeva Srni.

U jedinom prijedorskom bioskopu u 2019. godini prikazano je više od 100 filmova u oko 750 projekcija, a najgledaniji su bili “Kralj lavova” /2.639/, “Balkanska međa” /1.725/, “Taksi bluz” /1.562/ i “Zaleđeno kraljevstvo 2” /1.324/.

“Više od 3.000 učenika osnovnih i srednjih škola sa učiteljima, nastavnicima i profesorima pogledalo je po promotivnim cijenama ulaznica filmove prilagođene uzrastu djece u dnevnim terminima koje škole same odaberu, a lani ih je bilo 2.000. Osim iz Prijedora, ove godine imali smo đake iz Novog Grada, Ribnika i Kostajnice”, naglasila je Hodžićeva.

Ona je dodala da su tokom prošle godine organizovane revije domaćeg, njemačkog i iranskog filma, a prvi put i španskog, te da je u okviru prve “Prijedorske zime” krajem godine priređena revija crtanih i dječijih filmova.

Kino “Kozara” i 2019. bilo je domaćin radioničkom dijelu “Viva festivala” i učestvovalo, kao i svake godine, u Prijedorskom ljetu kulture.

Agencije