Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se za vrijeme rata u BiH, kao načelnik Centra za bezbjednost Zenice, susreo sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem, podaci su do kojih su došle beogradske Večernje novosti iz diplomatskih izvora u Sarajevu.

– Džaferović, koji je poznat po tome što je za vrijeme rata izdavao i bh. dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda “El mudžahedin”, susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Sulejmanijem gdje god je trebalo da učestvuju pripadnici Iranske nacionalne garde u napadima i zločinima na Srbe i srpske položaje – ističu izvori Novosti.

Prema informacijama izvora ovog lista, Sulejmani, vođa elitnog odreda “Kuds” Iranske nacionalne garde, jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je ubijen nedavno u vazdušnom napadu SAD u Iraku učestvovao je i lično u ratu u BiH 1993. i 1994. godine (kada se i susreo sa Džaferovićem), a već u maju 1992. godine u takozvanoj Armiji BiH imao je dvadeset specijalaca iranske vojske, koji su atakovali na srpske položaje.

Boravak u BiH Sulejmani je obrazlagao svojom poznatom izrekom “Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu”.

Novosti navode da je tako Iranska nacionalna garda, zahvaljujući generalu Sulejmaniju, bila prva inostrana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i narednih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima.

– Sulejmani je bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsjecajući im glave sa čim je Džaferović bio upoznat, ali nije preduzeo ni jedan korak da se počinioci tog gnusnog zločina privedu pravdi – ističu izvori ovog lista.

Za vrijeme rata, Sulejmani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske nacionalne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Igmanu, Travniku, Zenici i Fojnici.

Izvor: vecernjenovosti