Bogojavljenske litije i plivanje za časni krst ove godine ujedno su bili i skupovi podrške SPC i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori. Patrijarh Irinej i srpski član Predsjedništva BiH još jednom su pozvali crnogorske vlasti da stave van snage sporni Zakon o slobodi vjeroispvjesti. Međutim, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović odgovara da povlačenja zakona neće biti.

Zahtjevi za stavljanje van snage Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori sve su glasniji. Apel crnogorskim vlastima, da se ostave onoga što su naumili, nakon bogojavljenske liturgije, uputio je i patrijarh srpski Irinej.

– Da svetinje naše na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori ostanu tamo gdje su bile, sa svim svojim imetkom. Јer, one služe crkvi i našem pravoslavnom narodu hrišćanskom. To je naša molba i njima i Gospodu, da ne dozvoli ono što su naumili – poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Apelu se pridružio i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, istakavši da je donošenjem ovog zakona Srpska pravoslvna crkva u Crnoj Gori diskriminisana u odnosu na druge vjerske zajednice.

– Napomenuću samo da je katolička crkva i Islamska zajednica napravile ugovor o tome sa crnogorskom državom i da je jedino nedefinisan status za SPC, i oni pokušavaju da tim Zakonom da dovedu u poziciju da se stavi u nejasan status aktivnost same SPC. Zato je to neprihvatljivo – istakao je Dodik.

Međutim, stav crnogorskih vlasti ostao je nepromijenjen. Predsjednik Milo Đukanović tvrdi da nije riječ o otimanju imovine SPC u Crnoj Gori, nego o vraćanju državne imovine, koju je crkva uzurpirala u posljednjih 30-ak godina. Zbog toga, kaže, Crna Gora neće povući sporni zakon.

– Ne vjerujem da iko, ko je politički ozbiljan, može očekivati povlačenje zakona koji je donešen nakon tako duge pripreme. Dakle, da smo smatrali da taj zakon treba da bude povučen, sigurno ga ne bi ni donosili. Sve argumente protiv, čuli smo već u prethodne četiri godine. Poziv na dijalog je znači poziv na razgovor oko implementacije tog zakona – rekao je Milo Đukanović.

Dijaloga neće biti dok zakon ne bude povučen – jasan je bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon bogojavljenskog plivanja za časni krst u Podgorici. Na Đukanovićeve tvrdnje da su okupljanja protiv spornog zakona širom Crne Gore, ustvari politički skupovi obučeni u crkveno ruho, sa naglašenim prosrpskim predznakom, Amfilohije odgovara da on ne može znati šta je crkveno, a šta političko, jer nije kršten.

– Pozivam naše vlasti da se vrate narodu, da se vrate vjeri. Kako da razgovaramo o jednoj laži i nepravdi koja je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se dogodilo Crnoj Gori to je taj zakon – naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

I arhiepiskop američki Elpidofor, napisao je pismo američkom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem ga upozorava na najgrublje kršenje ljudskih i verskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti. Podsjećamo, na štetnost Zakona o slobodi vjeroispovjeti upozravao je i Vaseljenski patrijarh Vartolomej, poručivši da je jedina kanonska crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve, a jedini kanonski arhiepiskop u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije.

RTRS