Igor Prenkić iz Zete pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Podgorici, koje je Mitropolija crnogorsko-primorska danas organizovala na ušću Ribnice u Moraču.

Prenkić, kome je ovo druga pobjeda, dobio je prigodne poklone i novčanu nagradu.

Najstariji plivač bio je 70-godišnji Veselin Mugoša.

Iz Mitropolije su ranije potvrdili da je za plivanje za Časni krst bilo oko 200 prijavljenih, a za saborno krštenje oko 100.

Tome je prethodila litija u kojoj je bilo nekoliko hiljada ljudi, a kretala se od Hrama Hristovog Vaskrsenja. Na čelu je bio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Bar - Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Bar – Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Mitropolit je crnogorskoj vlasti poručio da, ako hoće da budu nasljednici kralja Nikole, dođu da se krste sa narodom i vrate se istinskim vrijednostima – Bogu i narodu.

Do Časnog krsta je u Bigovi kod Tivta prvi stigao Dušan Kordić iz Šišića. Učestvovalo je oko 50 takmičara, među njima i djeca, a u more ušao i sveštenik Јovan Rajak, paroh donjegrbaljski.

Bijelo Polje: Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Bijelo Polje: Bogojavljenje (Foto: SRNA)

U Ulcinju je pobjednik takmičenja u plivanju za bogojavljenski Časni krst Dalibor Marković, a na gradskoj plaži Sinjavac u Bijelom Polju Nenad Milićević.

Od 50 mladića u Beranama, do Časnog krsta je prvi doplivao najmlađi devetogodišnji Aleksandar Ralević.

Rijeku Lim je osveštao episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije, a nakon plivanja za Časni krst on je svim učesnicima uručio medalje i čestitao praznik Bogojavljenje.

Berane: Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Berane: Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Јoanikije je prethodno služio liturgiju u manastiru Đurđevi stupovi, a zatim je do gradskog mosta predvodio litiju, u kojoj je bilo više hiljada građana.

Rekordan broj učesnika, njih 68, danas je plivalo za Časni krst u Herceg Novom u organizaciji Crkvene opštine Herceg Novi i Vaterpolo kluba “Јadran veterani”, gdje su prvi doplivali Nikola Radonić i Igor Baltić. Radoniću je ovo druga pobjeda, a Baltić je prvi put učestvovao u plivanju.

Filip Bakić prvi je doplivao do krsta koje je Crkvena opština bečićka organizovala u Bečićima kod crkve Svetog Tome.

Oko 40 momaka koji su u Danilovgradu plivali za Časni krst, pobjedu su prepustili jedinoj dami među njima – djevojčici Kristini Škatarić.

Tivat: Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Tivat: Bogojavljenje (Foto: SRNA)

Prethodno je danilovgradskim ulicama prošla Bogojavljenska litija koju je predvodio episkop dioklijski Metodije, a prethodila joj je služba u hramu Svete Tekle.

Luka Vučković pobjednik je plivanja za Časni krst u Baru, gdje je ispod Dvorca kralja Nikole plivalo je nekoliko desetina mladića.

Prisutni su u mjestima gdje se plivalo za Časni krst pjevali pjesme o Srbiji, Kosovu i poruku da ne daju svetinje.

SRNA/RTRS