Život bez struje u 21. vijeku – realnost je petočlane povratničke porodice Erkalović iz Velikog Gradca kod Gline. Branislava i Dragan sa svoje troje maloljetne djece borave u uslovima nedostojnim čovjeka, jer Hrvatski HEP, zbog zakona donesenog 2015. godine, odbija da im uvede strujni priključak na imanje koje su kupili prije dvije godine. Јedina podrška stiže od Draganovih roditelja i predstavnika srpske nacionalne manjine u lokalnoj vlasti.

Problemi Branislave i Dragana počeli su 2018. U želji da se skuće s djecom, digli su kredit i kupili imanje u rodnom Velikom Gradcu kod Gline.

Međutim, kada su na imanje, koje je prije rata imalo strujni priključak, pokušali ponovo da uvedu struju, iz nadležnog preduzeća saopštili su im da je to nemoguće – zbog zakona uvedenog 2015. godine. Prema tom zakonu, za strujni priključak moraju da izvrše legalizaciju objekta i plate dodatnih 10.000 kuna (oko 2.500 KM), koje oni nemaju. Zbog toga, već duži vremenski period, kako kaže Branislava, prinuđeni su da žive “uz svijeću”.

– Kuvam na peći, i što se tiče veša, perem ga ručno. Teško mi je to sve nekad i postići. Ako nekad nešto i ne uspijem, ne uspijem – tužno kaže Branislava Erlaković.

Branislava je nezaposlena, a Dragan radi na lokalnoj farmi. Uprkos minimalnim primanjima, uspijeva da plati kredit i porodici obezbijedi ono najosnovnije. Međutim, život bez struje, kaže, postaje nepodnošljiv, pogotovo zbog djece – sedmogodišnje Sanje, petogodišnje Marije i četvorogodišnjeg Danijela.

– Uslovi su dosta teški, naveče smo sa svijećom, kad se kupamo moramo podgrijavati vodu u loncu – ističe Dragan.

Najveću pomoć i podršku pružaju im Draganovi roditelji, koji i sami žive u teškim uslovima.

– Mi smo se navikli već na ovako teške uslove, drukačije ne možemo – kao da se pomirio sa sudbinom Stanko Erlaković, Draganov otac.

Porodica Erkalović samo je jedan od primjera na području Gline, gdje Srbi povratnici ispaštaju zbog pomenutog zakona, ističu predstavnici Srba u glinskoj lokalnoj vlasti.

– Svi koji su prije rata imali struju ne bi je smjeli ponovo plaćati. Јa sam prije dvije godine postala zamjenica gradonačelnika i kad sam obišla cijeli teren, oko deset porodica nije imalo struju – tvrdi Branka Bakšić Mitić, zamjenica gradonačelnika Gline iz reda srpske nacionalne manjine.

Uprkos svemu, Erkalovići su odlučni da ostanu i opstanu u Velikom Gradcu. Iako su male šanse da će se nešto promijeniti, nadaju se boljim vremenima, jer kako kažu – jedino su ovdje “svoji na svome”.

RTRS