Ljudi koji stoje iza Ša festa, multimedijalnog festivala posvećenog rano preminulom umjetniku Daliboru Popoviću Mikši iz Prijedora, duboko su ukorijenjeni u ovaj grad i donose sjajne promjene, izjavio je danas u Prijedoru banjalučki muzičar Petar Topalović.

– Iz ugla Banjalučanina želim reći da sam prisustvovao rađanju i gašenju mnogih festivala i ono što mogu da vidim, gledajući sa strane, jeste da je Ša fest jedan festival koji nije stvoren samo da bi zarađivao pare i da bi dovodio neka slavna imena u ovaj grad – rekao je Topalović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Topalović je pozvao gradske vlasti da i dalje podržavaju ovaj festival, koji je počeo prije dvije godine u čast preminulog Mikše, a koji je već u svom drugom izdanju dostigao kvalitet o kojem se pozitivno govori na mnogim javnim događajima, skupovima i sjednicama lokalnog parlamenta u Prijedoru.

Festival je u budžetu grada Prijedora za ovu godinu dobio posebnu stavku i za ŠA fest 2020. planirano je 40.000 KM.

Portparol Ša festa Nataša Kuridža podsjetila je da prihod od prodatih ulaznica i pića na festivalu ide u Fond “Dalibor Popović Mikša”, čija misija je podrška studentima umjetnosti i muzike kroz stipendije, zatim podrška bendovima, muzičarima, slikarima i dizajnerima.

– Počeli smo donacijom saksofona prijedorskoj muzičkoj školi, a nastavili stipendijom studentkinji likovne akademije Dajani Nedić, te snimanjem spotova podržali vrijedne i perspektivne bendove SOPOT iz Banjaluke i Eho radar iz Prijedora – navela je Kuridža.

Kuridža je najavila da je u planu i izložba slika nastalih lani na “Ša likovnoj koloniji” koja je okupila Mikšine kolege sa klase, a koja će dijelom biti prodajnog karaktera.

Banjalučki bend SOPOT najavio je početak snimanja prvog singla sa novog, četvrog albuma, u kojem će biti korištena kombinovana tehnika kamere, tri de modelovanja i scenografije koji će biti atraktivan i u planu je da bude objavljen na proljeće.

Nikola Grab iz Eho radara zahvalan je Ša festu što je prepoznao trud i kvalitet muzičara iz ovog benda.

– Dali su nam dali vjetar u leđa da završimo novi spot koji možete da pogledate na našoj Fejsbuk stranici. Mi ćemo ove godine još aktivnije da se uključimo u organizaciju Ša festa jer je to naša zajednička priča – istakao je Grab.

U toku su pripreme za ovogodišnje izdanje Ša festa, koji će biti održan 31. jula i 1. avgusta i kojem će, kao i lani, prethoditi višednevni niz kulturno-umjetničkih događaja pod zajedničkim imenom Ša ulica.

Izvor: SRNA/RTRS