Sigurno i slobodno – tako je glasio slogan Socijalističke partije za posljednje izbore. Sve je bilo OK dok se na jednom od plakata pored te poruke nije pojavila fotografija Gorana Selaka, direktora KPZ Banjaluka. „Direktor zatvora, pa obećava slobodu“, žamorilo se Banjalukom.

Očigledno je upalilo jer je mjesec dana kasnije Selak postao poslanik, a ovih dana je neformalno stao na čelo pobune u SP protiv vječitog lidera te stranke Petra Đokića. Sigurno se može reći da su Đokiću odbrojani dani, a slobodno se može zaključiti da je Selak taj koji bi da ga naslijedi.

Poslanici SP su tražili smjenu Đokića, a kada to nije prošlo, od premijera Radovana Viškovića očekuju da ga smijeni sa mjesta ministra. Bude li se SNSD, kao u slučaju DNS, vodio time da su im bitniji poslanici koji čine većinu, a ne stavovi organa SP, jasno je da je Đokić sljedeći koji leti iz Vlade. To neće biti teško obrazložiti javnosti. Dovoljno se sjetiti njegove fantomske diplome, fantomskog radnopravnog statusa u ministarstvu, svojevremene presude jer je krao impulse od telekoma, aktuelne policijske istrage, sve do koncesije za vjetroelektranu koju je dao, kako se priča, pripadniku bivšeg mudžahedinskog odreda.

Dok čekaju na potez premijera (čitaj Dodika) pobunjenici u SP imaju mnogo „uzvišenije“ argumente, poput „moralne obnove“ partije. Tako su moral u svoje ruke uzeli, između ostalih, novopečeni milioneri i oni koji su sa dvojkama u osnovnoj i srednjoj odjednom postali uvaženi akademci. Ako je problem Đokićev mudžahedin, još veći poblem je onaj koji je trebalo da dobije koncesiju umjesto njega. Ako je poblem Đokićeva diploma, jednak poblem su svjedočanstva onih koji bi da mu vide leđa. Već sada se, dakle, moralna obnova socijalista pretvara u moralni nokaut davno posrnule stranke.

U normalnim uslovima, Đokić bi podnio ostavku, jer će ostati bez kompletnog kluba poslanika. Ali, u nenormalnim uslovima doživotnih stranačkih lidera, njemu je važnije da sačuva fotelju. Branio je Đokić funkciju mnogo puta do sada, ali po prvi put u partiji, osim ustanika, ima i uskoke.

Ne bih se kladio na njega, bez obzira što ga čuva policija.

Srpskainfo