Na Kosovu i Metohiji je u toku litija koja se održava u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori. Kolona duga oko tri i po kilometra kreće se od Crkve svetog Đorđa u Zvečanu do Hrama svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Danas, po prvi put, litija se organizuje i na sjeveru Kosova, piše kossev.info. Usput se litiji pridružilo i mnogo starijih ljudi, pa je broj narastao do 15.000 učesnika.

Nakon litija u Novom Pazaru i Gračanici, Eparhija raško-prizrenska danas, u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori organizuje i litiju na sjeveru.

Litiju predvodi episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a u njoj čestvuju i predstavnici Srpske liste.

Na čelu litije mladići nose transparent na kom piše “Ne damo svetinje”.

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je ranije tokom nedjelje građane, ne samo iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, već i iz drugih opština sa sjevera Kosova, da se pridruže litiji i molebanu i na taj način iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih crkava.

Ovo je treća litija u organizaciji Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, međutim, njeni klerici su pružali podršku litijama i u Crnoj Gori. Tako je iguman manastira Draganca, Ilarion (Lupulović), sredinom ovog mjeseca predvodio jednu od litija u Podgorici, a u njegovoj pratnji bio je i otac Petar iz manastira Visoki Dečani, dok su prethodno vladika i sveštenstvo učestvovali na skupovima u Podgorici.

Izvor: Telegraf.rs