Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” najavila je da će u utorak, 4. februara, u prostorijama Agencije biti održan info-dan na kojem će biti predstavljen javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta “Via Dinarika”.
Javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti turizma u okviru inicijative “Via Dinarika”, koju sprovodi UNDP, raspisan je prošle sedmice, a Prijedor je jedna od lokalnih zajednica u BiH koje su ispunile uslove da se uključe u ovaj koncept.

Rok za podnošenje aplikacija je 20. februar do 16.00 časova.

Osim Prijedora, uključene su opštine Centar Sarajevo, Kalinovik, Prozor-Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad, a prioritetne oblasti za koje će biti dodjeljivana bespovratna sredstva u ovim lokalnim zajednicama su poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata i unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi.

Inicijativa “Via Dinarika” ima za cilj da promoviše prirodne i kulturne resurse zapadnog Balkana, da omogući bavljenje avanturističkim aktivnostima ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, te da očuva planinska područja, kulture i predjele kao netaknutu prirodu u Evropi.

Druga faza projekta će nastaviti unapređivati ovaj koncept kao sredstvo povezivanja kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i lokalnim vlastima, kako bi se poboljšao životni standard i otvorila radna mjesta u ruralnim područjima.

Projekat sufinansiraju UNDP, USAID BiH i Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije /AICS/, a u realizaciju su uključena i ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trgovine i turizma Republike Srpske i životne sredine i turizma Federacije BiH.

U toku 2020. godine biće objavljeno više javih poziva za finansiranje projekata za manje intervencije na javnoj infrastrukturi koja doprinosi razvoju turizma u prirodi, za pružaoce turističkih usluga za proširenje i unapređenje turističke ponude, za proizvođače lokalnih proizvoda, poljoprivrednike i zanatlije u svrhu objedinjavanja lokalnih proizvoda, te za održavanje, obilježavanje i uređenje staza.

Agencije