Molitvene litije održavaju se širom Crne Gore, a vjerni narod i sveštenstvo i ovaj put poručuju da ne daju svetinje.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Litije se od Božića organizuju dvaput sedmično – četvrtkom i nedjeljom.

Prva današnja litija krenula je jutros iz Bijele kod Šavnika do Nikšića. Zatim iz Mojkovca, Bijelog Polja i Berana…

U Kotoru se održava litija koju predvode dva najveća autoriteta u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj – paroh kotorski Momo Krivokapić i rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

Veliki broj ljudi se okupio ispred Crkve Svetog Petra i Pavla (zadužbina kneza Miroslava), odakle su krenuli u litiji do Crkve Svetog Nikole, koja se nalazi na drugom dijelu grada.

Na litiju je izašlo, prema procjenama organizatora, od 12.000 do 15.000 ljudi.

I sjever Crne Gore večeras je izašao u molitveni hod. Po hladnoći, na minus 11 stepeni Celzijusa, i snijegu stanovnici Mojkovca i Žabljaka idu u litiju u odbrani svetinja.

“Ponos i vjernost pravoslavlju jači od zime”

Vjerni narod Žabljaka ne odustaje od odbrane svetinja – litija se kreće uprkos “debelom” minusu.

Građani Berana i danas su u velikom broju molitvenih hodom od centra grada otišli do manastira Đurđevi stupovi gdje je služen moleban.

Litija je prošla već utvrđenim putem, od Hrama sv. Simenona Mirotočivog, ul. 29. Novembra, kroz ulicu Dušana Vukotića sve do tri kilometra udaljenog manastira.

Patrole saobraćajne policije na nekoliko raskrsnica, kuda je prošla litija, regulisale su saobraćaj i na taj način obezbjeđivale sigurnost učenika litije.

Cijela Andrijevica je izašla na litiju, i to, sada već tradicionalno – predvođena djecom.

Kolona iz Plava ka Murinu

Plužinama okupljeni nose trobojke uz pjesmu “Ne damo svetinje”.

I dok se sjever Crne Gore bori sa hladnoćom i mrazom, jug potresaju hladni i olujni vjetrovi. Međutim, građani Herceg Novog i večeras su saborno i dostojanstveno u litiji.

RTRS