Navijači okupljeni pod imenom “BH fanatikosi” posetili su Fudbalski savez BiH i “razgovarali” sa predsednikom Elvedinom Begićem i generalnim sekretarom Adnanom Džemidžićem, vezano za utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. godine.
Ovu vest preneli su skoro svi mediji u Federaciji BiH, sa određenom dozom spinovanja, kako u tom činu leži veliki patriotizam i želja za uspehom “Zmajeva”. Zanimljivo je da su isti ti navijači, okupljeni pod imenom “BH fanatikosi”, za koje se u većini gradova “Dejtonske zemlje” smatra da su paravojna formacija, odjednom “zabrinuti” i žele da “hukom sa tribina” pobede Severnu Irsku, a potom i boljeg iz duela Slovačka – Republika Irska, na zeničkom Bilinom polju.
Sve ono što je nakaradno i nelogično veliča se u Sarajevu. Zato BiH i jeste ono što je o njoj mislio, i rečima pretočio u dela neprelazne vrednosti, slavni Nobelovac Ivo Andrić, Travničanin, hrvatskog porekla koji je pisao srpskim jezikom!
Nikad, i nigde, nijedan Savez nije imao ovakav i sličan “dil” sa navodnim navijačima koji se kriju iza parole “patriotska organizacija”, a koji su u prošlosti mnogo štete naneli kako reprezentaciji, tako i samom Fudbalskom savezu BiH, jer su plaćane basnoslovne cifre zbog kazni UEFA i FIFA. Sama poruka koja je stigla iz Sarajeva je više nego jasna: “BH fanatikosi” su stvarni vladari situacije i za sve se pitaju, čelnici Saveza se njih plaše!
Konstatovano je to u bezbroj primera do sada, a sada definitivno i potvrđeno. Nikoga ne bi iznenadila ni vest da vođa “BH fanatikosa” traži da u narednom mandatnom periodu bude član Izvršnog odbora FS BiH.
Fanatizam je ovu zemlju davno odveo u propast, a gde će je fudbalski odvesti “BH fanatikosi” ostaje da se vidi?
Ono što je sada, pre svega, potrebno selektoru Dušanu Bajeviću i “Zmajevima” jeste mirna i trezvena glava, pred najvažniju utakmicu u 2020. godini, a možda i još jednu. Nije im potreban nikakav fanatizam, niti “patriotizam” zasnovan na strahu čelnika Saveza, koji odavno beže i od svojih senki. Nemirna savest!
Šta će da bude ako u prevelikoj dozi tog i takvog “patriotizma”, oni koji sebe nazivaju “BH fanatikosima”, zatraže sastanak sa selektorom Bajevićem i njegovim stručnim štabom, pa im donesu spisak igrača čija će imena da saopšte na konferenciji za novinare?
Da li bi to značilo da su ovi “navijači” bili “autori” saopštenja na zvaničnom sajtu Saveza protiv reprezentativca Ognjena Vranješa, jer se “rukopis” mogao prepoznati po delima na tribinama?! Šta će se dogoditi ako se fudbalska vizija “Princa s Neretve” ne poklopi sa “patriotizmom” onih koji viču i arlauču sa tribina? A tek spiskovi igrača za mečeve baraža?
Fudbal se ne igra hukom sa tribina, pobedu ne donosi repertoar sočnih psovki, već noge, pogotovo glava. Ipak je ovo najpopularnija igra na svetu koja ne priznaje lažne vrednosti, niti silnost mase ubeđene da sve što čini spada pod “patriotizam”.
Biće, ipak, da je BiH, čak i ona fudbalska, kraj svake logike i razuma…

Sportski žurnal