Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu Srni da problem BiH i jeste u tome što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni sjeli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rješavali.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da “neće prihvatiti uslovljavanje koje dolazi iz Republike Srpske u pogledu odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”, Cvijanovićeva kaže da ako je tako rekao, onda jedino može da odgovori “žao mi je, opet se nismo razumjeli”.

– Mi želimo da uredimo sistem koji će biti dobar za sve, ali ako je Bošnjacima potrebna država koja će biti po mjeri jedino Bošnjacima onda smo se još manje razumjeli. Problem ove države i jeste u tome što predstavnici tri naroda nikada nisu čak ni sjeli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rješavali – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ima svoja objašnjenja zašto je to tako, a prvo je da su njih stranci razmazili i lakše im je otrčati u neku ambasadu i iskukati se nego sjesti sa partnertima i razgovarati, jer onda se mora nešto i uraditi, a ako se plače, onda će neko drugi odraditi posao.

– Drugo objašnjenje jeste da je uplitanje stranog faktora često bilo kontraproduktivno. Nekada mi djeluje da je njima draže da budu posrednici i prenose poruke među nama nego da ohrabre unutrašnji dijalog. To je jedna loša stara navika. Ne može takva država uspjeti. Zamislite, četvrt vijeka neko posreduje među predstavnicima naroda jer oni nisu kadri sami sjesti i razgovarati – istakla je predsjednik Republike.

Ona je u intervjuu Srni konstatovala da je to poražavajuće za svakoga ko želi ozbiljno da se bavi političkim i drugim poslom.

– Što se tiče bošnjačkih partija, njima naravno odgovara da strane sudije donose odluke koje odgovaraju njihovim političkim ambicijama i prekrajaju ustavni sistem umjesto da štite ustavnost – naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li su bošnjački političari ohrabreni ili čak u sprezi sa Ustavnim sudom BiH s obzirom na činjenicu da su u najavi i neke nove apelacije s namjerom da se obore određena zakonska rješenja u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je odgovorila da je već komentarisala da se taj sud percipira kao instrument bošnjačke politike.

Ona je istakla da je njena obaveza kao predsjednika Republike bila da vidi kako na posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj gledaju predstavnici institucija i svih političkih partija i taj odgovor je bio jasan i jednoglasan, a bilo je i objašnjenje ministra poljoprivrede, kao i pravnih i ustavnih stručnjaka.

Upitana kako onda da se priča o budućnosti ako 25 godina u BiH nije moguće da se bar sjedne i razgovara, Cvijanovićeva je odgovorila da je očito teško.

– Ako je budućnost dogovor, onda je ima, ako je maltretiranje jednih od drugih ili od međunarodnog faktora, onda je nema. Što se mene tiče, razgovor je uvijek prva i najbolja opcija, ali ne možete pričati sami sa sobom. Čekali smo na provođenje izbornih rezultata kad je riječ o nivou BiH više od godinu dana i taj proces još nije okončan, a kad je riječ o nivou Federacije BiH, tu još nije ništa urađeno – navela je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da uvijek brani EU čak i kad griješi, Cvijanovićeva je odgovorila da to nije tačno, već da ona brani evropski put BiH, jer zna da je on dobar za BiH i da treba da se provedu određene reforme.

SRNA/Srpskainfo