Odbijanje Mehanizma u Hagu da Republici Srpskoj vrati oduzetu dokumentaciju uz obrazloženje da se ne slaže sa stavovima direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, samo je zgodan izgovor koji je Hag pronašao da bi se zaštio od budućih preispitivanja svog rada, izjavio je Srni politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić.

– Njima je jako važno da budu takozvani čuvari istine, a kad imate originale u posedu, bukvalno ste u toj poziciji. Takođe ste u poziciji da u jednom trenutku i uništite te originale, jer u Haškom tribunalu vrlo dobro znaju kakve su presude donosili iako to oni nikada neće javno priznati i da će kad-tad ceo njihov rad da dođe pod lupu – rekao je Pavić.

On je ocijenio da će Hag sve uraditi kako bi onemogućio preispitivanje rada cijelog Haškog tribunala i zato je važno da imaju originalne dokumente u posjedu.

Pavić je podsjetio na to šta se desilo u Srbiji poslije 5. oktobra 2000. godine kada se, kako je naveo, desila “volšebna vatra u jednoj prostoriji Ministarstva spoljnih poslova” gdje su izgorjeli neki vrlo važni originalni dokumenti, uključujući mape u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

– Sutra može isto neka vatra da izbije ili u Hagu, ili tamo gde oni pohrane te originale i onda da svi sležu ramenima i kažu: “Žao nam je strašno, ali evo, više nema originala i sad šta ćemo da radimo” – kazao je Pavić.

On smatra da je iz tog razloga “vrlo providna ova igra Haškog tribunala”.

– Oni jednostavno hoće da sebe zaštite što je više moguće od budućih preispitivanja i sve je u ključu toga i ničega drugog – zaključio je Pavić.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus zvanično je odbio prijedlog da dokumentacija Tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti i koja je nasilno oduzeta bude vraćena Srpskoj i da se u Banjaluci uspostavi informaciono-dokumentacioni centar po uzoru na centar koji je 2018. godine otvoren u Sarajevu, objavio je danas Glas Srpske.

List navodi da je Ađijus u odgovoru direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradu Kojiću naveo da “Mehanizam ne može svoj rad i mandat, koji uključuju i očuvanje nasljeđa Haškog tribunala, da pomiri sa Kojićevim javno izraženim stavovima”.

SRNA/RTRS