U Prijedoru je zabilježen veliki odziv na javni poziv nezaposlenima za Program osposobljavanja na CNC mašinama za obradu metala i za zavarivače.

Šezdesetak nezaposlenih konkurisalo je za pohađanje besplatne obuke za ova zanimanja u okviru projekta Mjere podrške za zapošljavanje. Cilj je prekvalifikacija, u skladu sa aktuelnom potražnjom na tržištu rada i smanjenje broja nezaposlenih.

Besplatnu obuku, u cilju stručne prekvalifikacije, za operatera na CNC mašinama za obradu metala i zavarivača mig-mag postupkom, pohađaće po 15 nezaposlenih kandidata iz Prijedora. Među prijavljenima za obuku je i Predrag Marić, koji je završio mašinsku školu.

Marić je rekao da je po završetku škole nakratko radio u struci, ali je preduzeće zatvoreno, pa je bio primoran da radi neke druge poslove, zbog čega će mu ovo biti šansa da se vrati svojoj struci.

Mile Vajakić, profesor mašinske grupe predmeta u Mašinskoj školi Prijedor, rekao je da trenutno imaju 40 prijavljenih polaznika za CNC operatere i 15 za zavarivače. Istakao je da će za odabir polaznika biti odlučujući nivo znanja iz srednje škole.

Obuka traje 240 školskih časova, a biće organizovana u Mašinskoj školi i u prijedorskim preduzećima.

Goran Rodić, Agencija za ekonomski razvoj grada PREDA Prijedor, očekuje da će se tokom realizacije praktične nastave  uključiti neka preduzeća što bi trebalo da prži mogućnost mladim ljudima da se zaposle.

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora, kaže da su zajedno sa agencijom PREDA pokrenuli ovaj projekat, te budžetom obezbijedili 35.000 KM kako bi obuka bila besplatna za sve polaznike. Podsjetio je i da su nastojali da izaberu zanimanja od interesa za lokalnu privredu.

Projekat realizuje prijedorska Agencija za ekonomski razvoj grada uz podršku Grada Prijedora.

RTRS