Tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija „14. Kozarske poklade“, održana je  danas, kod hrama svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Ovu manifestaciju je posjetio i gradonačelnik Igor Radojičić koji je rekao da su „Kozarske poklade“, lijep narodni običaj tokom kojeg se brojni sugrađani okupljaju i druže posljednji mrsni dan pred veliki Vaskršnj post.

Napomenuo je da Grad ulaže značajne napore da poboljša i životne uslove mještana potkozarskih sela.

-Ove godine, rješavamo najveći problem ovog kraja, a to je vodosnabdijevanje. Radimo vodovode do Gornje Piskavice, Radosavske, Verića i Mišinog hana- kazao je on.

 

 

 

Prema njegovim riječima, Grad ima odličnu saradnju sa svim kulturno-umjetničkim društvima i udruženjima sa tih prostora.

Foto: Grad Banjaluka

-Za sve njih i mještane potkozarskog kraja obnavljamo i gradimo nove domove, pa je tako obnovljen dom u Verićima i Mišinom hanu, trenutno radimo u Piskavici i do kraja godine očekuje nas gradnja novog doma u Gornjoj Piskavici – naveo je Radojičić.

Ova tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija, počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Nakon toga, mnogobrojni građani mogli su da uživaju u bogatom zabavnom programu i gastronomskim đakonijama, koje su pripremile domaćice potkozarskih sela.

Organizatori današnje manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turističke organizacije Banjaluke i Prijedora.

Srpskainfo