epa07419784 Montenegrian President Milo Djukanovic attends a joint press conference following his meeting in Podgorica, Montenegro, 07 March 2019. President Prokopios Pavlopoulos arrived in Montenegro for a two-day official visit. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je večeras u Beranama da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koristi retoriku ustaškog ideologa Anta Pavelića.

– Sa tom retorikom Hitlerov sluga Ante Pavelić istražio je i pobio stotine hiljada Srba, a ovdje, nažalost, ta retorika dobija zamah preko predsjednika Crne Gore – istakao je vladika Joanikije u obraćanju vjernicima poslije molebana u Manastiru Đurđevi stupovi.

On je napomenuo da su ove litije i molebani velike narodne skupštine koja zasijedaju već dva mjeseca nakon što je usvojen anticivilizacijski Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

– Mi se samo borimo za slobodu vjere, za zakon, za bolji poredak u Crnoj Gori. Ne može se Crna Gora graditi, niti njena budućnost, na diskriminaciji svete pravoslavne vjere i otimanju svetinja. Nećemo to dozvoliti – poručio je vladika Joanikije.

On je istakao da oni žele slobodu vjere, ravnopravnost sa ostalim vjerama i narodima u Crnoj Gori, te da neće dozvoliti da Srpska pravoslavna crkva bude diskriminisana.

– Zakleli smo se da ćemo čuvati svetinje i boriti za slobodu vjere do kraja. Izdržaćemo i pobijedićemo – istakao je episkop Joanikije.

U Berane su danas na centralnu litiju došli vjernici i građani Gornjeg Polimlja, Murine i Andrijevice, nekih sela sa područja bjelopoljske opštine, kao i svih mjesnih centara sa područja Berana.

Kao i sve predhodne i večerašnja molitvena litije je protekla u mirnoj i dostojanstvenoj hrišćanskoj atmosferi.

Pivljani su danas prisustvovali molebanu koji je služen u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama.

Ispred crkve obratio se iguman Manastira Zagrađe Lazar koji je rekao da je večerašnja litija uvod u veliki post, ali i borbu koju vode dva mjeseca zarad svog bivstvovanja.

– Molimo Boga i jedni druge za oproštaj, za sve ono loše što smo učinili jedni drugima u mislima, riječima i na djelu- poručio je Lazar.

Nakon molebana Pivljani su noseći ikone, svijeće i crkvene barjake krenuli ulicama varoši, a litiju su predvodili lokalno sveštenstvo i monaštvo na čelu sa igumanima Pivskog i Manastira Zagrađe Jeftimijem i Lazarom, plužinskm parohom jerejem Miroslavom Mihailovićem i arhimandritom kijevsko-pečerske larve Petrom Petrićem.

SRNA/Srpskainfo