Činjenica da je u federalnom Ministarstvu rada i socijalne zaštite od 83 zaposlena samo troje Srba i to na trećerazrednim radnim mjestima dovoljno govori o trećerazrednoj poziciji srpskog naroda u Federaciji BiH, izjavio je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

Broćeta konstatuje da samo tri zaposlena Srbina u tom ministarstvu predstavlja sliku situacije u svim drugim institucijama u FBiH i jasno govori o položaju srpskog naroda.

Ovim podacima, ističe Broćeta, potkrepljuje se činjenica na koju godinama upozoravaju legitimni predstavnici srpskog naroda – da su Srbi građani trećeg reda u ovom dijelu BiH.

– Neophodno je na sva mjesta koja po Ustavu pripadaju Srbima postaviti i zaposliti legitimne srpske predstavnike jer jedino će se oni boriti za poboljšavanje prava Srba, a samim tim i poboljšanje zaposlenosti srpskog stanovništva u FBiH gdje god da živi –  rekao je Broćeta.

On je podsjetio da Srbima po Ustavu treba da pripadnu pozicije prema popisu stanovništva iz 1991. godine, ali da se ustavna prava Srba ne poštuju.

– U kakvom statusu su danas Srbi najbolje pokazuje činjenica da čovjek na pauzi skupštinskog zasjedanja promijeni svoju nacionalnost kako bi ušao u Vladu Kantona Sarajevo. Takvi Srbi ne treba da predstavljaju srpsko stanovništvo u FBiH nego oni koji su izabrani u srpskim sredinama i srpskim glasovima – kategoričan je Broćeta.

Broćeta navodi da bi u institucijama FBiH i u kantonima bilo mnogo više Srba da se poštuje popis iz 1991. godine ili onaj zadnji iz 2013. godine, ali da je činjenica da se ne poštuju ni jedan ni drugi.

– Bili bismo zadovoljni da se uvaži bilo koji popis i da se ispoštuje ono što po Ustavu pripada konstitutivnim narodima – rekao je Broćeta, pojašnjavajući da konstitutivnost podrazumijeva i pravo na jezik, ispoljavanje vjere, normalno zaposlenje i sve ono što su elementarna ljudska prava.

Na kraju prošle godine u Ministarstvu rada i socijalne politike u Vladi FBiH bila su 83 zaposlena radnika, među kojima je bilo angažovano samo troje Srba, navedeno je, između ostalog, u odgovoru na poslaničko pitanje poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića.

U odgovoru Ministarstva rada i socijalne zaštite FBiH se precizira da je u ovom ministarstvu zaposleno, osim tri Srbina, 14 Hrvata i 66 Bošnjaka za čiji rad je izdvojeno više od 2.328.000 KM.

Iz odgovora koji je proslijeđen Magazinoviću može se konstatovati da su Srbi zaposleni na niža, manje plaćena radna mjesta.

Ministar rada i socijalne zaštite FBiH Vesko Drljača, koji se izjašnjava kao Srbin, ima tri savjetnika koji su Bošnjaci.

SRNA/RTRS