Temeljne vrijednosti Crne Gore ne podrivaju pravoslavne litije i istrajni molitveni protesti građana, nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti čiji je jedan od ključnih kreatora potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

U saopštenju je navedeno da je Pažin u Vašingtonu u razgovoru sa američkim senatorom Ronom Džonsonom “iznio niz netačnih i politikantskih ocjena” o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

– Evidentno je da se na svaki način pokušava pribaviti nedostajuća međunarodna podrška diskriminatorskom i neustavnom Zakonu – istaknuto je u saopštenju.

Iz Mitropolije su naveli da je netačan Pažinov navod da Zakon “ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda” i da je “daleko najliberalniji zakon u okruženju koji garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama”.

– Zakon, nažalost, ne samo da ne ispunjava nego radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti. Veoma bismo se se radovali da je ovaj zakon, kako tvrdi Pažin, “najliberalniji u okruženju”, ali je stvarnost, nažalost, bitno drugačija – dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske su ukazali da Pažin nije obavijestio sagovornika da je Pravoslavna crkva prije donošenja Zakona, zaslugom sadašnje i prethodnih Vlada Crne Gore, lišena prava na zaključenje osnovnog ugovora u istom obimu prava i obaveza kao i Rimokatolička crkva, Islamska i Јevrejska zajednica.

– Niko od nezavisnih pravnih eksperata nije iznio ocjene o Zakonu poput Pažina, a “pravednost” zakonskih odredbi su najbolje osjetili građani Crne Gore, koji u velikom broju, istrajno, uporno, mirno, neodstupno i dostojanstveno u litijama iskazuju protest zbog diskriminatornih i neustavnih zakonskih odredbi – naveli su iz Mitropolije.

U saopštenju se naglašava da je “žalosno što visoki zvaničnik Vlade Crne Gore o trošku građana dovodi u zabludu međunarodne sagovornike ocjenama da `Zakon ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu`”.

– Uz konstataciju da je nedostojno potpredsjednika Vlade i ministra pravde da vrijeđa dostojanstvo građana Crne Gore, ukazujemo da čestiti narod u Crnoj Gori, kao ni Mitropolija, nikada nisu imali, niti danas imaju interes u širenju bilo kakvih tenzija i nestabilnosti – poručili su iz Mitropolije crnogorsko primorske.

U Mitropoliji smatraju da je za tenzije i veliko uznemirenje građana odgovoran Zakon, koji je, kako su istakli, jednostrano, netransparentno i diskriminatorno pripremila Vlada, čiji je Pažin potpredsjednik.

U saopštenju se navodi da javnost treba da zna da je upravo Pažin ključna pitanja ljudskih prava proglasio za politička i da se ta ljudska prava ne crpe iz Ustava i konvencija nego, kako se ističe, iz volje predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

– Umjesto netačnih i tendencioznih izjava bilo je korektnije da potpredsjednik Vlade sagovorniku, ali i javnosti, objasni zašto je ograničavao i suspendovao dijalog sa našom Crkvom prije donošenja Zakona – istakli su iz Mitrpolije.

U saopštenju se dodaje da je problem inicirala Vlada i da je na njoj najveća odgovornost za povratak mira i spokoja među vjernike i građane Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske su izrazili nadu da je Pažin sada, mnogo više nego prije usvajanja Zakona i izazivanja društvene nestabilnosti, shvatio suštinu i značaj dijaloga o slobodi vjere kao jednom od najosetljivijih pitanja ljudskog društva.

SRNA/RTRS