Predložena verzija novog poslovnika o radu parlamenta Srpske već je posvađala vladajuće i opoziciju, iako još nije ni stigla na dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske.

I dok vladajući tvrde da se u izmjenu poslovnika ide kako bi se spriječile zloupotrebe i haos u parlamentu Srpske, opozicija to vidi kao udar na demokratiju. Poslanici PDP i SDS juče su već najavili proteste i druge vidove borbe protiv predložene verzije novog poslovnika, te su pozvali vladajuću većinu da je povuku i da NSRS nastavi raditi po sadašnjem Poslovniku.

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS Igor Žunić odbacuje pozive opozicije i poručuje da u predloženim izmjenama nema ništa sporno, jer je poslovnik usklađen sa svim standardima koji postoje u evropskim parlamentima i našem okruženju.

– Ne postoji nijedna stvar u predloženim izmjenama koja smanjuje demokratiju. Apsolutno svi iz opozicije će imati pravo da govore onoliko koliko su govorili i sada, a možda i više. Sve zavisi od toga kako ćemo se dogovarati na Kolegijumu. Nikome neće biti uskraćeno pravo da govori – tvrdi Žunić za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje da se Poslovnik mora mijenjati kako bi se spriječile zloupotrebe i pretvaranje NSRS u ono na šta je ličila u zadnjih godinu dana. Žunić ističe da ga nisu iznenadile najave opozicije u vezi s protestima.

– Jasno je da dio opozicije iz NSRS stalno traži način da se promoviše. Znao sam da će reagovati na ovaj način, jer oni već tri godine traže bilo kakav povod da organizuju neku vrstu protesta ili pobune protiv sistema – ističe Žunić.

Komentarišući izjave opozicije kako će im biti ograničena sloboda govora, Žunić je naveo da za diskusiju u parlamentu Srpske neće nedostajati vremena i da će svi moći da govore koliko treba.

– Ovdje je poenta da otvorimo tačku dnevnog reda i da diskutujemo o njoj bez upadica i skretanja sa teme, kao što se to do sada dešavalo. Kada to završimo onda imamo mogućnost da repliciramo jedni drugima po osnovu te teme. To je poenta – objašnjava Žunić.

Navodi da je vrlo važno da se spriječi zloupotreba Poslovnika, kao što se do sada dešavalo. Žunić ističe da je poenta cijele priče da se u parlamentu diskutuje, donose zakoni, akti i sve ostalo što je u nadležnosti NSRS, a ne da se pravi predstava za javnost.

– Može i to. Biće prostora i za to da se neko i dalje promoviše na taj način. Međutim, da zloupotrebljava poslovnik i drži čitav parlament kao taoce, to neće moći – kategoričan je Žunić.

Srpskainfo