Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić donijela je danas Naredbu o obaveznom obustavljanju Programa za djecu u godini pred polazak u školu radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja virusa korona.

Program za djecu u godini pred polazak u školu u Republici Srpskoj obustavljen je od danas do 30. marta ove godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

“Takođe su zabranjena sva okupljanja u prostorijama predškolskih ustanova, izuzev realizacije redovnog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

Za sprovođenje ove naredbe odgovorni su, kako je navedeno u saopštenju, direktori predškolskih ustanova i osnovnih škola u kojima se provodi Program za djecu u godini pred polazak u školu, a inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove naredbe obavlja Republička uprava za inspekcijske poslove.

Program za djecu u godini pred polazak u školu počeo je 2. marta u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola i njime je obuhvaćeno 4.279 djece ili 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred.

Iz Ministarstva se podsjeća da je Trivićeva sinoć donijela Naredbu o obaveznom obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj do 30. marta radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja virusa korona.

Naredbe su donesene na osnovu Zakona o republičkoj upravi i jučerašnjeg zaključka Vlade Republike Srpske.

Povodom pojave korona virusa u Republici Srpskoj su na snazi preventivne mjere. Do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja.

Vlada je izdvojila 500.000 KM za nabavku medicinske, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Do daljeg nema posjeta stacionarnim zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj starijih lica i domovima penzionera, a glavna preporuka u borbi protiv virusa i dalje ostaje lična higijena – redovno pranje ruku, kihanje i kašljanje u nadlakticu ili jednokratnu maramicu, provjetravanje prostorija, te smanjeno kretanje starijim licima i hroničnim bolesnicima.

Izvor: SRNA/ATV