Aktuelni počasni predsednik Ivica Osim nema ovlašćenja koja je za sebe spremio Elvedin Begić

 

Slobodan Tešić, istaknuti fudbalski radnik iz Brčkog, prošle sedmice je u intervjuu u Žurnalu istakao da se iza kandidature Elvedina Begića za počasnog predsednika Fudbalskog saveza BiH, na njegovom vrhuncu moći, nešto krije i da treba otvoriti hiljadu očiju?!

Ta konstatacija bivšeg potpredsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske nas je “angažovala” da dođemo do dokumenata o predlozima promena Statuta “krovnog” Saveza iz Sarajeva i Žurnal je ekskluzivno u njihovom posedu. Prema onome što može da se zaključi reč je o klasičnoj podvali aktuelnog prvog čoveka FS BiH Elvedina Begića koji želi da zadrži apsolutnu vlast i moć odlučivanja, bez obzira što će u decembru ove godine FSRS, prvi put u istoriji zajedničke fudbalske organizacije, dati predsednika!

To znači, bez obzira ko god iz Republike Srpske dođe na čelo FS BiH, sve će se pitati i politiku Saveza kreirati, opet, Elvedin Begić, u mandatnom periodu od 2020. do 2024. godine. Predložene izmene Statuta to jasno potvrđuju, a i sama činjenica da o njima nisu raspravljali kantonalni, županijski, područni, kao ni entitetski savezi, govori da se “iza brda nešto valja” i da se od javnosti mnogo toga krije. Čim se od toga beži i ne postoji transparentnost, opravdana je velika sumnja da se radi o spremljenoj podmetačini Begića koji pošto-poto hoće da zadrži fudbalsku vlast u “Dejtonskoj zemlji”.

Tačnije, Begić želi da vlada uz posredstvo novog, šestočlanog, tela s kojim je i “uplivao” na čelnu funkciju u FS BiH 2011. godine posle rušenja tročlanog Predsedništva, kao član tadašnjeg Komiteta za normalizaciju projektovanog u UEFA i FIFA. Sada, isto uporište traži u Nionu i Cirihu za takozvani Odbor za savetovanje i posredovanje čiji počasni predsednik treba da bude, uz “fore” koje je spremio u izmenama Statuta, da i dalje vodi glavnu reč i bude glavna “kontakt osoba” sa evropskom i svetskom “kućom fudbala”.

Sve to “podvaljeno” je članovima Izvršnog odbora i poslano na tumačenje u Nion i Cirih, odnosno traženje “zelenog svetla” za sprovođenje pripremljenih promena Statuta, a o svemu tome treba da se izjasni Skupština FS BiH, možda već i na sednici zakazanoj za 19. mart ove godine u hotelu “Terme” na Ilidži. Ukoliko se to dogodi onda je Begić “fintom” zaobišao sve fudbalske nivoe u “Dejtonskoj zemlji”, a pogotovo FSRS kojeg će, na taj način, minimizirati do kraja! Na taj način devalviraće “zaštitni mehanizam” FSRS pri pokušajima preglasavanja i majorizacije jer budući Odbor za savetovanje i posredovanje na čelu sa Elvedinom Begićem imao bi ovlašćenja iznad Izvršnog odbora FS BiH.

Što je još zanimljivije članove Odbora za savetovanje i posredovanje (počasni predsednik u njega ulazi direktno), njih pet, predlaže Izvršni odbor, a imenuje Skupština FS BiH, što znači da će dva člana iz Republike Srpske (četvorica su iz Federacije) izabrati Sarajevo, a ne Banjaluka i matični FSRS, što se dogodilo i 2011. kada je postavljen Komitet za normalizaciju?!

U članu 17 Statuta, stav tri, po predlogu promena treba da piše:

“Na osnovu predloga Izvršnog odbora FS BiH, generalna Skupština FS BiH će formirati Odbor za savetovanje i posredovanje za izbore 2020. i 2024. godine i, ako tako odluči za izbore 2028. godine, zbog potrebe za kontinuitetom rada i donošenja važnih strateških odluka za budući period.”

U važećem Statutu FS BiH postoji Odbor za savetovanje i posredovanje i počasni predsednik Ivica Osim, ali legendarni Švabo nije imao ovakva ovlašćenja koja je za sebe pripremio Elvedin Begić. Sada kada odlazi sa predsedničke funkcije u Savezu Begić za sebe priprema “nove Statutarne odrednice” kako bi kao naslednik Ivice Osima bio iznad budućeg prvog čoveka “krovnog” Saveza, koji će doći iz Republike Srpske, zagarantovano, po tom istom Statutu u mandatu od 2020. do 2024. godine, a možda i od 2024. do 2028. godine (jedan entitet ima pravo na dva uzastopna mandata svog predsednika).

Prema predloženim promenama Statuta nadležnosti Odbora za savetovanje i posredovanje su sledeće u članu 17, stav 5:

“-Da savetuje Izvršni odbor FS BiH u radu i zadacima koje ima, posebno kada je u pitanju postupak donošenja odluka važnih za nesmetan rad;

-posreduje u slučaju da Izvršni odbor FS BiH nije u mogućnosti doneti odluke zbog nepremostivih neslaganja i prepreka;”

Isti član u stavu 7 treba da glasi:

“Odbor za savetovanje i posredovanje mora biti pozivan na sednice Izvršnog odbora FS BiH i na sednice geleralne Skupštine na kojima članovi Odbora nemaju pravo glasa, ali mogu diskutovati i davati predloge u svakom trenutku. Dnevni red i relevantna dokumentacija prethodno će biti dostavljena članovima , u skladu sa utvršenim rokovima.”

Zbog čega ovakvu privilegiju nije imao Ivica Osim i još uvek aktuelni Odbor za savetovanje i posredovanje FS BiH?

Na kraju član 17, stav 8, izmenjenog Statuta trebalo bi da glasi:

“Odbor za savetovanje i posredovanje zajedno sa predsednikom FS BiH može da komunicira sa FIFA i UEFA o svojim aktivnostima, opservacijama i preporukama vezanim za funkcionisanje i kretanje unutar FS BiH, na osnovu odluke Izvršnog odbora FS BiH.”

Dakle, stvar je jasna, s većinom u Izvršnom odboru FS BiH Elvedin Begić bio bi stvarni, a ne počasni, predsednik “zajedničkog” Saveza. A novi prvi čovek samo marioneta koja se ništa ne pita, niti odlučuje.

Koliko se nekome, u celoj ovoj priči, žurilo najbolje govori i veliki broj štamparskih grešaka u predloženim izmenama Statuta, koje ekskluzivno poseduje Žurnal!

Član 8, tačka 2

Najdrastičniji primer davanja apsolutnih ovlašćenja “krovnom” Savezu nalazi se u predlogu promene člana 8, stav 2 Statuta koji govori o ciljevima i delatnostima Saveza. U toj tački trenutno piše:

“Da neprestano unapređuje sve vrste fudbala i da ga uređuje i kontroliše na celom teritoriju BiH, u smislu fer-pleja i njegovih ujedinjavajućih, obrazovnih, kulturnih i humanitarnih vrednosti, naročito kroz omladinske i razvojne programe.”

Po predlogu promena trebalo bi da piše:

“Da direktive iz FIFA i UEFA, a shodno odlukama Izvršnog odbora FS BiH sprovodi na niže organizacione nivoe (FS Federacije BiH i FS Republike Srpske) u skladu sa Instrukcijom/Pravilnikom o provođenju odluka i drugih akata u fudbalskoj organizaciji BiH, koja će biti usvojena najkasnije za godinu dana na sednici Izvršnog odbora FS BiH”

Šta će se dogoditi ukoliko FIFA i UEFA zatraže ukidanje entitetskih saveza i ujedinjenje svih rangova takmičenja?

Starosne granice

Zanimljiv je i predlog promene za član 19. o uslovima za status člana tela FS BiH, u kojem piše: “da kandidati za članove organa i tela na dan imenovanja u organe i tela FS BiH ne mogu biti stariji od 75. godina”.

To znači da bi Elvedin Begić još petnaest godina mogao da “vedri i oblači” obzirom da je rođen 24. oktobra 1960. godine u Sarajevu. Na ovaj način, i definitivno, iz bilo kakve buduće priče u Savezu se isključuje Ivica Osim čiji je autoritet bio presudan u UEFA i FIFA da se formira Komitet za normalizaciju 2011. godine, a samim tim i Elvedin Begić “za ruku” dovede na vlast u “krovni” Savez. Osim je rođen 6. maja 1941. godine i ima 78 godina!

Ivica Osim i Elvedin Begić fudbalski se porediti ne mogu.

Krivične prijave

Protiv aktuelnog predsednika FS BiH Elvedina Begića u januaru 2017. godine podnesene su krivične prijave za rad u Savezu od strane njegovih nekadašnjih najbližih saradnika i članova Izvršnog odbora, koje je suspendovao: Ibrahima Adilagića, Senada Islama i Amera Halepa.

-Razlog našeg dolaska u Tužilaštvo je podnošenje krivične prijave protiv Elvedina Begića, predsednika FS BiH, vezano za krivična dela koja je počinio u poslednje četiri godine. Radi se o utaji PDV-a u iznosu od 800.000 maraka, zatim skrivenih pet miliona maraka prometa, kao i sklapanju ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i još niz stvari koje smo naveli u prijavi. Otprilike oko deset miliona maraka je zadokumentovanog iznosa kojeg smo prijavili Tužilaštvu.  Očekujemo da će pravosuđe raditi kako treba po propisima i zakonima kao i do sada. Ovaj proces će možda potrajati, ali očekujem da će pojedinci biti procesuirani za ova dela koja su počinili – rekao je tada Halep.

Eliminisao Hadžibegića

Kao predsednik FS BiH Elvedin Begić je suspendovao Faruka Hadžibegića, danas selektora reprezentacije Crne Gore, kao člana Odbora za savetovanje i posredovanje nakon što ga je bivši selektor “Zmajeva” u javnosti okarakterisao kao nelegalnog predsednika “krovnog” Saveza sa sedištem u Sarajevu.

Čak je celi slučaj završio i na sudu, a Begić je na taj način pokazao da ne trpi, niti dozvoljava bilo kakvo mešanje u rad, odnosno savetovanje i posredovanje, od strane članova ovog tela preko kojeg u budućnosti želi da zadrži pozicije u Savezu, i da vlada tako što će prilagoditi Statut svojoj novoj funkciji.

Sportski žurnal