Zdravstveni radnici u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, koji su prvi na udaru zaraze korona virusom, dobili su dopis u kojem su navedene najosnovnije informacije o ovom virusu.

U dopisu se navodi da je virus je fizički veliki, težak i zato ne lebdi nego pada, a na rukama se zadržava između pet i deset minuta, na odijelu i tkaninama par sati, na metalu (brave i slično) i do 12 sati. Neotporan na temperaturi veću od 23 stepena Celzijusa. Zato treba prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i luftirati je na suncu.

– Zato što je veliki, ne prolazi lako kroz zaštitne maske-nositi maske! S druge strane, pet do deset minuta, koliko se virus zadržava na rukama, je dug period, jer za to vrijeme može da se jede, dira nos, oči, usta… Zato često prati ruke toplom vodom. Naravno, izbjegavati gužve, boravak u malim prostorijama – navedeno je u dopisu, gdje takođe stoji da se virus najprije naseljava u nosu i grlu, odnosno da grebucka, draži.

– Ne izaziva sekreciju iz nosa, što je važno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcine. Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led. Ispirati grlo, prijedlog je Betadine za grlo, da se pokuša da ne siđe dalje. Ovdje se i kašlje, suvo, nadražajno, bez sekreta. Nema temperature. Ovo traje dva do četiri dana. Dakle, najvažnije – nema sekreta iz nosa ni ispljuvka. Nakon toga, poslije pet-šest dana, virus može da siđe u pluća i tada se javlja povišena temperatura, suv kašalj i plitak dah, odnosno, teško disanje, su znak da je virus u plućima. Znači, pokušati da virus ne ode u pluća. Bezbjedna razdaljina od zaraženog je više od tri metra – stoji u dopisu.

RTRS