????????????????????????????????????

U toku dana 128 osoba se prijavilo Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Prijedor i trenutno su u ovom gradu 323 osobe ukupno u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

Epidemiolog Milica Otković izjavila je nakon večerašnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora da su sve osobe koje su se danas javile prema preporuci Ministarstva zdravlja stavljene pod izolaciju.

– Oboljelih nema, svi ovi što su se javili nemaju nikakvih simptoma Molim osobe koje na granici dobiju papir za izolaciju da ne dolaze u Domove zdravlje nego putem broja telefona 052/238-104 se nama obrate da im damo uputstvu-istakla je Otkovićeva.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ona je dodala da je Dom zdravlja danas dobio još dva broja za telefonske pozove koji će sutra biti objavljeni.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, izjavio je da se Štab za vanredne situacije večeras sastao kako bi usaglasio stavove nakon današnje odluke Vlade RS da proglasi vanrednu situaciju.

– Mogu saopštiti da ni u ovom trenutku nema zaraženih osoba korona virusom. Promjena od danas je da je od 195 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a 128 u izolaciji, znači povećava se broj ljudi, oni većinom dolaze iz inostranstva, to su podaci do 16 sati, ali ponavljam još jednom, nema zaraženih korona virusom-izjavio je Đaković.

On je apelovao na građane da ne šire netačne informacije putem društvenih mreža.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Građanstvo je i ovako pod velikim opterećenjem i dešava se da  imamo jako puno ljudi koji su zabrinuti i stvara se panika, molim sve savjesne građane da ne čine takve stvari jer stvaraju uslove za dodatna uznemiravanja i paniku. Gradski Štab će raditi sve da spriječi dolazak virusa i njegov razvoj, a ako bi se pojavio u gradu Prijedoru apelujem na građane da žive u miru i poštuju sve mjere koje su propisane ranijim odlukam Štaba za vanredne situacije i posebno da vode računa o ličnoj higijeni i higijeni prostora u kojem žive-rekao je Đaković.

Štab je na večerašnjoj sjednici odlučio da se zbog prisutne opasnosti od pojave i širenja novog korona virusa proglašava vanredna situacija na teritoriji grada Prijedora.

-Sve do sada donesene naredbe i utvrđene obaveze koje se odnose za sprečavanje pojave i širenja novog korona virusa na području grada Prijedora koje su donesene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije ostaju na snazi-naveli su iz Štaba.

Obavezali su sve subjekti zaštite i spasavanja kao i javna preduzeća i ustanove da mjere zaštite i spasavanja na području grada Prijedora zbog ugroženosti stanovništva usled pojave novog korona virusa, vrše u skladu sa vlastitim operativnim planovima zaštite i spasavanja u vanrednoj situaciji.

-Obavezuju se svi subjekti i građani grada Prijedora da vlastite kapaciete i sredstva prema ukazanim potrebama, a na zahtjev Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, stave u funkciju sprovođenja mjera sprečavanja pojave i širenja novog korona virusa-zaključili su u Štabu.

Obavezali su javna preduzeća i ustanove kao i sve subjekte zaštite i spasavanja da uspostave kontinuiran rad sa minimalnim brojem izvršilaca, tokom perioda trajanja vanredne situacije na području grada Prijedora

-U aktivnostima sprovođenja mjera zaštite i spasavanja prioritet dati spašavanju životno ugroženog stanovništva i realizaciji zadataka koji obezbjeđuju zaštitu većeg broja ugroženog stanovništva. U okviru Budžeta grada Prijedora obezbijediti finansijska sredstva za podmirenje troškova koji nastanu tokom angažovanja javnih preduzeća i ustanova kao i privrednih društava i drugih pravnih lica na sprovođenju mjera zaštite od novog korona virusa-zaključci su Štaba.
Takođe, obavezali su sve subjekte koji učestvuju u sprovođenju mjera zaštite od korona virusa da o stanju i potrebnim mjerama zaštite blagovremeno i redovno izvještavaju Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedor.

Srpskainfo