U rekonstrukciju Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora trebalo bi da bude uloženo oko 200.000 evra, koje je donirala Vlada Srbije.

Istovremeno, iz Gradske uprave Prijedor najavljuju da će u ovoj godini početi rekonstrukciju saobraćajnice ispred glavnog ulaza u školu.

Direktorka Gorana Bosančić kaže da je škola raspisala tender za izbor izvođača radova.

– Morali smo da ponovimo tender, jer se na prvi niko nije prijavio. Nadam se da će ovaj put to biti uspješno završeno i da ćemo uskoro početi s radovima – izjavila je ona.

Dodaje da škola bira izvođača radova, ali da se plaćanje radova novcem od donacije obavlja putem Ministarstva finansija RS.

Foto Bojana Majstorović/RAS Srbija

Bosančićeva navodi da bi sa 200.000 evra od Srbije trebalo da bude uređen dio unutrašnjosti škole, ali i njeno dvorište, koje sada nema sportske terene.

– Jedan dio projekta je unutrašnje uređenje odnosno rekonstrukcija velike sale, nešto ćemo raditi u sali za fizičko vaspitanje, zamijenićemo stakleni krov koji prokišnjava, a veći dio novca uložiti u dvorište i igralište. U planu je da se grade košarkaško i odbojkaško igralište, imaćemo atletsku stazu i promjenićemo ploče u dvorištu koje su propale, a to sve mnogo košta – ističe ona.

Već nekoliko godina iz ove škole pokušavaju da nađu način za rekonstrukciju saobraćajnica kojima učenici dolaze u školu. Naime, odmah pored škole je i objekat vrtića „Đurđevak“. Oko ove dvije obrazovne ustanove su četiri saobraćajnice, koje nemaju trotoare.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– To su uske ceste, koje su pravljene kada je bilo puno manje stanovnika. Nema čak ni odgovarajuće saobraćajne signalizacije, na raskrnicama nema ni znakova – upozorava Bosančićeva.

Ona smatra da je potrebna rekonstrukcija svih saobraćajnica oko škole i vrtića.

– Obavezno bi bilo da se trotoari zaštite stubićima kako po njima ne bi mogli vozači parkirati vozila, jer je veoma važno da djeca mogu slobodno i bezbjedno prići školi – ističe ona.

Gorana Bosančić dodaje da je prednost ove škole što ima urađen elaborat o bezbjednosti u saobraćaju učenika koji dolaze postojećim saobraćajnicama u ovu obrazovnu ustanovu. Podsjeća da je taj elaborat uradila Agencija za bezbjednost saobraćaja RS prije godinu i po dana.

Savjetnik gradonačelnika Prijedora za infrastrukturne poslove, Zlatko Ritan, izjavio je da je u planu da se tokom ove godine rekonstruiše ulica ispred glavnog ulaza u školu “Petar Kočić”.

– Smatramo da je to saobraćajnica u kojoj je najveći promet. Tako želimo da usmjerimo pješake da idu trotoarom u ulici koja je jednosmjerna – rekao je Ritan.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Zlatko Ritan

On je dodao da se tokom većih padavina u ovoj ulici zadržava voda, te da će i taj problem riješiti postavljanjem nekoliko slivnika.

Ritan navodi da bi iz lokalne kase za izgradnju trotoara i postavljanje slivnika trebalo da bude uloženo oko 20.000 KM.

Navodi da je želja Gradske uprave da izgradi trotoare u svim ulicama koje vode do ove škole na Urijama, ali da trenutno nemaju toliko novca.

– Naš plan je da se cijeli potez od škole do ulice Prvog maja obezbijedi trotoarima, kao i u ostalim okolnim ulicama, jer je veliki broj djece koja s Aerodromskog naselja pješice dolaze na Urije. Na prvom mjestu nam je bezbednost djece – ističe Ritan.

Preko 1.000 đaka

Osnovna škola “Petar Kočić” iz Prijedora ima oko 1.200 učenika, što je najveći broj đaka u odnosu na ostale tri gradske škole.

Direktorka Gorana Bosančić izjavila je da je godinama pokušavala da nađe način za rekonstrukciju škole, čiji je veći dio sagrađen 1998. godine. Ona tvrdi da je tokom prošle 22 godine ovaj objekat dotrajao, te da je neophodno renoviranje. Zato su aplicirali kod Vlade Republike Srpske za raspodjelu novca koji je donirala Vlada Srbije prošle godine.

– U svaki grad je otišlo nešto novca. Drago mi je da je u Prijedoru to baš naša škola, zato što su ostale tri škole već bile obuhvaćene nekom rekonstrukcijom u prošlom periodu – rekla je Bosančićeva.

Srpskainfo