Kompanija Fejsbuk objavila je da je u cilju izbjegavanja zagušenja Interneta u Evropi, privremeno smanjila brzine protoka video sadržaja na svojim drušštvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

Do ove mjere je došlo nakon velikog skoka u korišćenju Interneta usljed uvođenja vanrednih mjera širom Evrope koje zahtijevaju rad od kuće i društvenu izolaciju.

Prethodno su kompanije Netfliks i Gugl najavile da će prilagoditi sistem emitovanja svog video sadržaja novonastaloj situaciji.

– U situaciji kada se milioni Evropljana navikavaju na mjere društvene izolacije tako što preko interneta rade, uče i zabavljaju se, zahvaljujemo Guglu i Netfliksu na koracima preduzetim za očuvanje nesmetanog funkcioniranja Interneta tokom kriza COVID19 – izjavio je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Evropska komisija je prethodno pozvala provajdere, operatere i korisnike internet usluga da u ovim vanrednim okolnostima spriječe zagušenje mreže i obezbijede otvoren Intrenet. Platformama za prikazivanje je preporučeno da ponude standardne umjesto HD sadržaja.

Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje infomracija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji kažu i pored povećanog pristupa Internetu trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi, ali pozivaju na oprez i nadgledanje situacije.

Tanjug/Srpskainfo