Poklanjanje plate, kupovina zaštitnih maski, pomoć pri čišćenju, kao i dijeljenje namirnica onima kojima su najpotrebnije, samo su neki od humanih gestova koji su domaći političari pokazali ovih dana.

Dok su jedni već danima na visini zadatka na svojim radnim mjestima i rade svoj posao skoro 24 sata, oni drugi koji su ovih dana imali vremena takođe su dali svoj doprinos borbi protiv korona virusa.

Tako je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, odlučio da će svoju martovsku platu rasporediti na osam višečlanih porodica i porodica teškog imovnog stanja. Kako je rečeno u medijima, riječ je o porodicama iz osam opština Republike Srpske.

U pomoć građanima pritekao je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. Ministar Boris Pašalić organizovao je građane u banjalučkom naselju Starčevica da dezinfikuju stambene prostore. Sredstva je obezbijedio sam, a učestvovao je i u akciji.

Primjera humanosti ima još. Ministar pravde u Vladi Republike Srpkse, Anton Kasipović, poklonio je Udruženju „Mozaik prijateljstva“ novac za kupovinu brašna za njihove korisnike. Kupljeno je više od 500 kg brašna, koje je dijeljeno korisnicima.

Hvala gospodinu ANTONU KASIPOVICU,ministru Pravde RS na donaciji novca za kupovinu 510 kg brasna koje upravo dijelimo…

Posted by Mozaik Prijateljstva on Petak, 20. March 2020.

Građanima će pomoći i Klub poslanika SNSD  u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanici ovog Kluba donijeli su  odluku da doniraju 15.000 maraka za pomoć višečlanim porodicama lošijeg materijalnog stanja u ovom teškom trenutku borbe protiv pandemije virusa korona.

U pomoć građanima pritekao je i narodni poslanik PDP, Draško Stanivuković. On je naručio 2.000 zaštitnih maski koje će, kako je najavio, podijeliti onima kojima budu potrebne. On je u Banjaluci i okupio tim volontera koji su raznosili hranu i lijekove starim i nemoćnim osobama.

U akciji pomoći poljoprivrednicima priključio se predsjednik PDP Branislav Borenović, kao i odbornik Jovo Savanović. Oni su obišli poljoprivredna gazdinstva na platou Manjače pružajući im podršku u vidu zobi i sjemenskog krompira.

I to svakako nije sve… Pored navedenih primjera, mnogi političari uključili su se u razne akcije pomoći, te, kako novčano, tako i na druge načine pomagali građanima kojima je pomoć i te kako potrebna.

“To je najmanje što možemo uraditi”

Predsjednik  SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović, potpisao je danas izjavu kojom traži da mu se odbijaju dvije trećine neto plate u Parlamentu BiH i uplaćuju u humanitarne svrhe.

Takođe, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odreći će se dvije trećine svoje neto plate, koje će se za vrijeme vanredne situacije zbog pandemije korona virusa uplaćivati u humanitarne svrhe.

Oni su poručili da je to najmanje što mogu uraditi, te pozvali ostale, na svim nivoima vlasti da urade isto.

Srpskainfo