Zatvorena je ambulanta u Hrasnici nakon što je potvrđeno da je žena (52) koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža pozitivna na koronavirus, a u nekoliko navrata je dolazila u tu ustanovu da joj se prati zdravstveno stanje.

Kako je za Klix.ba potvrdio Arman Šarkić portparol JU Dom zdravlja KS preminula je živjela u Hrasnici, njen karton je bio u ambulanti koja se nalazi na tom području i dodao je da je taj objekat već nekoliko puta dezinfiovan.

“Ambulanta u Hrasnici će biti zatvorena do daljnjeg, a kada je riječ o Domu zdravlja Ilidža on je još uvijek u funkciji, nije zatvoren, ali i tu smo nekoliko puta uradili dezinfekciju. Ne znam tačan broj, ali oko 20 zdravstvenih radnika za koje se smatra da se mogu dovesti u kontakt sa preminulom će ići u strogu samoizolaciju i testiranje. Pratimo situaciju, još nije odlučeno da se DZ Ilidža zatvori pa ćemo vidjeti šta će biti u narednom periodu”, naveo je Šarkić.

Šarkić je naglasio da je preminula žena bila reanimirana u sanitetskom vozilu i da je nakon toga prebačena u prostoriju za izolaciju u Domu zdravlja Ilidža.

“Zdravstveni radnici su zaista uložili sve napore da ženi spase život, ali nažalost u tome nisu uspjeli. Ovim putem izražavam saučešće porodici preminule”, kazao je Šarkić.

Ipak, s druge strane dolaze i informacije o tome da je žena koja je preminula još od 13. marta imala temperaturu, da je tražila testiranje, ali nije bila tetsirana te nije bila ni primljena na bolničko liječenje.

Podsjećamo, juče je ustanovljeno da su dvije osobe zaražene koronavirusom s područja Ilidže i da je jedna od njih preminula među kojima je bila žena iz Hrasnice kod koje je naknadno utvrđena zaraza. Druga zaražena osoba je muškarac, kontakt sa osobom koja je bila u Konjicu.

Broj oboljelih u BiH sada je 168.

Banja Luka – 81, Konjic – 17, Mostar – 7, Laktaši – 7, Sarajevo – 5, Kozarska Dubica – 5, Bihać – 5, Zenica – 4, Goražde – 4, Čelinac – 3, Kneževo – 3, Široki Brijeg – 3, Bijeljina – 3, Modriča – 2, Brčko – 2, Tešanj – 2, Bosanski Brod – 2, Prnjavor – 2, Bosanska Gradiška – 1, Derventa – 1, Novi Travnik – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Teslić – 1, Bosanska Krupa – 1, Prijedor – 1, Ribnik – 1.

Izvor: klix.ba