Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Republički štab donio zaključak kojim se zabranjuje kretanje svim građanima van mjesta prebivališta od subote u 12.00 do nedjelje u 18.00 časova.

Od ove naredbe izuzeti su radnici kojima poslodavac izda potvrdu o kretanju.

– Mjera je donesena u cilju suzbijanja virusa korona i vjerujemo da će ovo doprinijeti zaustavljanju širenja virusa – rekao je Kasipović.

Zabrana iz ovog zaključka ne odnosi se na lica koja posjeduju dozvolu za kretanje izdatu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova ili potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada izdatu od strane poslodavca.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da je za realizaciju ovog zaključka zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primijenjivaće se do 13. aprila.

U saopštenju se pojašnjava da se zabrana kretanja odnosi isključivo za dane vikenda.

– Zabrana se ne odnosi na lica koja u dane vikenda, primjera radi, sa teritorije jedne opštine ili grada odlaze na posao na teritoriju druge opštine ili grada. Lica koja u dane vikenda nemaju potvrdu poslodavca o potrebi kretanja zbog obavljanja posla, ili dozvolu MUP-a Republike Srpske za kretanje, ne mogu da se kreću izvan mjesta svog prebivališta/boravišta – navodi se u saopštenju.

Republički štab za vanredne situacije, te Vlada Srpske na vanrednoj sjednici, usvojili su uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja.

– Ovom uredbom štitimo interese svih, prije svega građana kada je riječ o rokovima, i postupanjima, a naravno i interese Republike Srpske – rekao je Kasipović na konferenciji za novinare.

RTRS