Načelnica opštine Drvar Dušica Runić ukazala je da je odnos Federacije BiH prema povratničkim opštinama sa srpskom većinom neravnopravan i kada je riječ o borbi sa virusom korona, jer su od federalnog Ministarstva finansija za ove namjene dobili samo 40.000 KM, dok je za opštinu Kupres izdvojeno 700.000 KM.

Runićeva je izjavila Srni da i u ovako teškom trenutku odlučuju ko je bitniji, a ko nije, što se može vidjeti na osnovu raspodjele sredstava.

– Da li to znači da su Srbi izuzeti od oporavka od posljedica izazvanih virusom korona i da li je to dio strateškog plana da korona bude saveznik u eliminaciji Srba iz Federacije – upitala je Runićeva.

Ona je navela da razumije pomoć svom narodu, ali smatra da “možda vlastima Federacije BiH smeta pomoć Srpske i Srbije povratničkim opštinama”.

Runićeva je istakla da Srbi učestvuju u punjenju budžeta i Federacije i Livanjskog kantona, jer su povratničke opštine izuzetno bogate prirodnim resursima od kojih koristi imaju svi osim tih opština, budući da su im oduzeta sva prava upravljanja njima.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša potvrdio je Srni da ova lokalna zajednica, u kojoj živi većinom srpsko povratničko stanovništvo, nije dobila nijednu marku.

On je takav postupak nazvao sramnim budući da u ovakvim trenucima ne bi smjelo biti nikakve podjele.

Ministarstvo finansija FBiH iz budžeta za 2020. godinu izdvojilo je 9.800.000 KM opštinama u Federaciji.

Izvor: SRNA/RTRS