Predsjedništvo BiH se složilo s tim da se u naredna 24 časa na svim graničnim prelazima uspostavi karantinski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inostranstva, rekao je za BHRT srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– To podrazumijeva da oni provedu u karantinu 24 časa, da dobiju osnovni zdravstveni pregled i da ih nakon toga moraju preuzeti opštine i smjeste ih u opštinske karantine, a ne dozvoliti kao do sada da se ide na takozvanu kućnu izolaciju koja nije poštovana od strane mnogih pojedinaca što je uzrokovalo i širenje same epidemije. To je jedna od najvažnijih mjera koje smo učinili – naveo je Dodik.

Predsjedništvo BiH je, kako kaže, usaglasilo nekoliko važnih stvari kada je u pitanju budžet BiH.

– Prva je da se budžet BiH koji je ranije predložen vrati na ponovno razmatranje Savjetu ministara, kako bi se prilagodio novonastaloj situaciji i da se do kraja maja predloži neki novi nacrt. U svakom slučaju da se uvaže uslovi vezani za razvoj situacije, stanje prihoda koji će očigledno biti ugroženi sa stanovišta priliva u narednim mjesecima – rekao je Dodik, naglasivši da je trenutno najvažnije da BiH ima uravnotežen i realan budžet.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH je takođe konstatovalo da su institucije BiH, sa stanovišta svojih nadležnosti, preduzele važne mjere u sprečavanju širenja pandemije virusa korona.

– Konstatacija je da se nije dozvolio takozvani eksponencijalni rast koji bi mogao da ugrozi čitav zdravstveni sistem, nego je to linearni rast oboljelih. Vidimo da mjere koje se preduzimaju daju određene rezultate – istakao je Dodik.

Izvor: BHT