profoto M Mitrovic Zeljko

U Prijedoru nema novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, 157 osoba je pod zdravstvenim nadzorom, a 942 su izašla iz zdravstvenog nadzora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naveo je da je ukupno pod zdravstvenim nadzorom do sada bilo 1.099 osoba.

-Trenutno je 67 osoba u karantinima, od čega je 65 muškaraca i dvije su žene. Jedna osoba koja je zaražena i na liječenju u bolnici, je u nešto boljem stanju, ali još uvijek je u izolaciji u bolnici – izjavio je on.

Tokom vikenda u gradu na Sani sankcionisano je devet osoba koje nisu poštovale mjere.

-Dvoje je pokušalo prelazak u drugu lokalnu zajednicu što je zabranjeno. U toku vikenda u kompletnom gradu urađena je dezinfekcija javnih površina, ustanova, zgrada, i takođe kompletna dezinfekcija kontejnera za otpad koji se istresaju na deponiji – rekao je on.

Đaković kaže da na računu prijedorske bolnice “Doktor Mladen Stojanović” koji je otvoren sa ciljem skupljanja novca za kupovinu neophodne medicinske opreme, trenutno ima 194.056 KM.

-Bolnica je dobila robnu donaciju iz Srbije, radi se o respirtorima, zaštitnim odijelima, maskama i ostalom. Održana je prva sjednica Odbora za raspodjelu i kupovinu opreme, ugovoren je sistem monitoringa za izolacioni prostor u bolnici – izjavio je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je apelovao na građane koji žive u ruralnim područjima da dobro vode računa oko paljenja vatre, jer su vatrogasci već imali više intervencija na području sela oko grada Prijedora.

-Mi smo zabranili u ovo vrijeme paljenje vatre, molim ljude da ne dolaze pod sankcije i da dobro razmisle o svojim postupcima – podsjetio je on. Đaković je apelovao i na penzionere koji mogu sutra od sedam do 10 sati da odlaze na javna mjesta kako bi obavili svoje potrebe, da drže razmak od drugih osoba.

-Molim ih da drže distancu od dva metra od drugih osoba da ne ulaze u gužve kako je to bilo zadnji put uočeno, jer pored rukavica i maske, najvažnija je distanca od dva metra kako se ne bi pokupio virus od drugih. Pozivam posebno obezbjeđenje ustanova i instutucija jer je i njima naređeno da takođe vode računa da se obezbijedi taj razmak između ljudi – istakao je on.

Đaković se zahvalio voćarima, vatrogascima i volonterima koji učestvuju u dezinfekciji grada.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Jer su zaista odradili ogroman posao kako bi pokušali da spriječimo širenje epidemije. Zahvaljujem se i udruženju građana “Optimist” koje kuva hranu i dostavlja svim našim ljudima koji su u karantinima u gradu Prijedoru, i dostavljaju je pod izuzetno povoljnim uslovima, zahvaljujem im se od srca i molim da i dalje nastave saradnju sa Štabom – poručio je on.

Đaković je naveo da se pripremaju nove mjere u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu grada Prijedora kako bi se pomoglo privrednicima i rekao da očekuje da će sutra te mjere biti na stolu Štaba.

-Mi smo privrednicima na raspolaganju u svakom trenutku i uradićemo sve što je moguće. Čuli ste da sam predlagao i Vladi RS, a i gradovima i opštinama, da napravimo jedan moratorij na infrastrukturne projekte. Mi to sami ne možemo zaustaviti kao lokalna zajednica, ali pod odlukom Vlade bi mogli. Moje mišljenje je da bi se u kapacitetu pomoći privredi, pored ovoga što je Vlada RS uradila, moglo uraditi i više ako zaustavimo dio projekata koji nisu što kaže narod “o glavu” i ta sredstva investiramo u privredu da je spasimo od velikih šteta- zaključio je on.

Srpskainfo