epa08359555 A family enjoys the sunny Easter Sunday spring weather on the meadow in front of the Reichstag building in Berlin, Germany 12 April 2020. EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Kancelarka Merkel i savezne pokrajine dogovorili su se o novim blažim mjerama tokom korona-pandemije. Maske se preporučuju, ali nisu obavezne. Neke prodavnice će biti otvorene od ponedjeljka, a škole postepeno od 4. maja.

Savezna vlada na čelu sa Angelom Merkel i vlade saveznih pokrajina juče su donijeli i predstavili zajedničku strategiju u vezi sa nastavkom i ublažavanjem restrikcija uvedenih zbog pandemije korone. Zajednička strategija u Njemačkoj na svim nivoima vlasti glasi – “Oprez! Još nismo prevazišli krizu!”

Na konferenciji za štampu koja se očekivala sa nestrpljenjem, kancelarka Angela Merkel se prvo još jednom zahvalila građanima na disciplini u ovoj krizi. To je „važno” rekla je Merkel.

– Zdravstveni sistem u Nemačkoj je izdržao test. Sada je zadatak oblikovati sledeću fazu.

Merkel je rekla da je do sada zabilježen samo „krhki uspjeh”, ali još uvijek nema mnogo manevarskog prostora za velike promjene ili brzo napredovanje ka otvaranju.

– Još nema vakcine. Potreban je izuzetan oprez – rekla je kancelarka, prenosi Dojče vele.

Vicekancelar Olaf Šolc je govorio o novoj normalnosti na koju bi Nijemci morali da se naviknu.

– Krećemo u jednu novu normalnost – sve dok ne budemo imali vakcinu i lijek protiv korone. To može dugo da potraje.

U Njemačkoj bi trebalo da se nedjeljno izvrši i do 650.000 testova na korona virus. Juče je takođe odlučeno da će javne zdravstvene službe dobiti više osoblja – najmanje 5 ljudi na 20 000 stanovnika. U područjima koja su posebno pogođena koronom trebalo bi da ih bude i više.

Kancelarka Angela Merkel je saopštila da se ograničenje kontakta nastavlja do 3, maja i da će ta mjera biti ponovo razmotrena 30. aprila. Ta mjera znači da je kretanje dozvoljeno samo sa članovima domaćinstva, pojedinačno ili sa jednom osobom koja nije član domaćinstva. Takođe i dalje važi zahtjev fizičke distance od 1,5 metara. Građani bi i dalje trebalo da izbjegavaju privatna putovanja i posjete.

Za grupe visokog rizika, posebno u staračkim domovima i ustanovama za osobe sa invaliditetom, preduzeće se posebne mjere predostrožnosti.

– Međutim, to ne bi trebalo da dovede do potpune socijalne izolacije pogođenih – bila je izričita kancelaraka.

U Njemačkoj još uvijek nema dovoljno zaštitnih maski za stanovništvo – maske za osoblje u zdravstvu – to je druga tema. U prodavnice i apoteke polako stižu novi kontigenti maski za svakodnevnu upotrebu.

Izričito se preporučuje se nošenje maske u autobusima i vozovima i u prodavnicama. Međutim, to nije propisano i ne radi se obavezi – što znači da ne nošenje maske ne može biti sankcionisano. Angela Merkel je podsjetila da maske za stanovništvo, od pamuka i drugih materijala „moraju redovno da se peru, peglaju, stavljaju rernu ili mikrotalasnu pećnicu – inače nisu efikasne.

Škole će se već od sledeće nedjelje otvoriti za one koji moraju da polažu završne ispite. U zavisnosti od savezne pokrajine, (prvo u Hesenu a najkasnije u Bavarskoj) od 4. maja, postepeno počinje i nastava – počevši za završnim razredima, i sa đacima koji će završne ispite polagati u narednoj godini i nastavom za đake 4. razreda odnosno poslednjeg razreda osnovne škole. Ovo poslednje je prijedlog – a odluka će biti donesena krajem aprila.

Konferencija ministara obrazovanja i kulture saveznih pokrajina trebalo bi da podnese koncept do 29. aprila, o tome kako „sprovesti nastavu pod posebnim higijenskim i zaštitnim mjerama, posebno uzimajući u obzir zahtjev fizčke distance”. Taj koncept treba da se odnosi ne samo nastavu, već i školske odmore i pauze i rad školskih autobusa. „Svakoj školi je potreban plan za higijenu”. Školske vlasti su pozvane da higijenske uslove stvore na licu mjesta i da ih trajno obezbjede.

Na univerzitetima se ponovo mogu polagati ispiti. Dozvoljeni su kursevi za koje je potrebna posebna laboratorija ili prostor – pod posebnim higijenskim i zaštitnim mjerama. Isto važi i za biblioteke i arhive.

Od ponedjeljka (20. aprila) se ponovno otvaraju radnje veličine – do 800 kvadratnih metara prodajnog prostora – ali pod strogim higijenskim zahtjevima. Bez obzira na na kvadraturu otvaraju se i prodavce automobila, prodavca bicikala i knjižare.

Ako poštuju higijenske zahteve i izbegavaju stvaranje redova – i frizerski saloni će smjeti da budu ponovo otvoreni. Zaposleni moraju da nose zaštitnu opremu.

Restorani, hoteli, robne kuće, veliki šoping molovi – ostaju zatvoreni. Svi masovni događaji biće zabranjeni do 31. avgusta – to uključuje i fudbalske utakmice. Savezne pokrajine bi trebalo bi da donesu posebne propise u vezi sa ovom zabranom.

Javna bogosluženja i drugi vjerski događaji u crkvama, sinagogama i džamijama ostaju zabranjeni. Merkel je najavila razgovore koje će savezna vlada u petak voditi sa predstavnicima vjera.

Savezna vlada i vlade saveznih pokrajina žele da se sastaju svakih 14 dana kako bi razgovarali o sljedećim koracima. Sljedecći sastanak ovog takozvanog korona – kabineta Njemačke zakazan je za 30. april.

Srpskainfo