Šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da se mjere i preporuke u vezi sa virusom korona poštuju i epidemija u Srpskoj opada, ali da je primijetan zamor discipline u posljednjih nekoliko dana.

Stevandić je istakao da zamora jedino nema u zdravstvenim ustanovama i civilnoj zaštiti jer one i dalje funkcionišu skoro vojnički.

On je naveo da Republika Srpska na nešto preko milion ljudi ima 560 oboljelih od virusa korona, 8.300 testiranih i više od 260 oporavljenih, što je među najboljim rezultatima i govori o silaznoj fazi epidemije.

– Što duže i bolje održimo disciplinu, prije će i nestati. Sa stručnog stanovišta nijedan respiratorni virus, a Kovid-19 sedmi je respiratorni virus u istoriji čovječanstva, nije preživio ljeto ili ljeti imao bilo kakve pandemijske razmjere – rekao je Stevandić za Euroblic.

On je naveo da se u Srpskoj od naredne sedmice očekuje veliki pad novih slučajeva i još jednom pozvao građane da to ne pokvare nedisciplinom i neodgovornošću.

– Sjajno smo prošli kritičnu petu i šestu nedjelju i nagrada za nastavak discipline brzo stiže – naglasio je Stevandić.

Govoreći o lijeku “hlorokin”, koji se koristi u liječenju oboljelih od virusa korona, Stevandić je rekao da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dobio ovaj lijek od Instituta za javno zdravstvo još na početku epidemije 23. marta, gotovo sa prvim hospitalizovanim pacijentima, kojih je tada bilo veoma malo.

– Terapijski protokol je odmah usaglašen i identičan je sa Infektivnom klinikom Kliničkog centra Srbije u Beogradu i Klinikom `Fran Mihaljević` u Zagrebu. Većina bolnica u Srpskoj ga ima, a dostupan je i u dosta apoteka – naveo je on.

Prema Stevandićevim riječima, neke mjere iz FBiH su kompromitovale mjere Srpske i produžile epidemijski prozor, koji će, kako kaže, u FBiH svakako biti veći i duži, a posljedice ćemo zajedno trpjeti.

On je dodao da Srpska nije ništa učinila protiv FBiH, naglasivši da je obrnuto bio mnogo toga i da ne vrijedi nabrajati i ponavljati.

SRNA/RTRS