Nišlija B. S. (20), student Elektronskog fakulteta koji je 29. novembra prošle godine u holu ove visokoškolske ustanove izbo svog kolegu J. M. (20), neće krivično odgovarati jer je neuračunljiv.

Iako mu se na teret stavlja pokušaj teško ubistva za koje je predviđena kazna od čak 40 godina, B.S. će izbjeći robiju jer nije bio svjestan svojih postupaka.

Umjesto u zatvor, on će biti poslat u psihijatrijsku ustanovu gdje će ostati sve dok ne bude ustanovljeno da više nije opasan po okolinu.

Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva saopštio je da je nakon sprovedene istrage, koja je uključivala i psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog, ustanovljeno da on nije sposoban za suđenje.

Više javno tužilaštvo podnijelo je Višem sudu predlog za izricanje mjere bezbjednosti obaveznog čuvanja i liječenja u psihijatrijskoj ustanovi B. S. zbog opravdane sumnje da je u neuračunljivom stanju izvršio protivpravna djela teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa nasilničkim ponašanjem. On nije precizirao o kakvoj vrsti duševne bolesti se radi, s obzirom na to da bi se na taj način narušila privatnost osumnjičenog.

Kako je B. S. priznao neposredno nakon hapšenja, motiv brutalnog napada na fakultetskog kolegu bila je ljubomora.

– On je kazao da je bio zaljubljen u djevojku sa kojom se J. M. zabavljao. Odlučio je da mu se osveti pa je na fakultet došao naoružan kuhinjskim nožem. Suparniku je zadao dva udarca u glavu a eskalaciju nasilnog ispada spriječilo je obezbjeđenje fakulteta koje ga je savladalo i zadržalo do dolaska policije – navode naši sagovornici iz istrage.

B. S. je poslije napada odbacio nož koji je policija pronašla u holu fakulteta.

– Mladić je odmah kazao da ima psihičkih problema. Objasnio je da je duže vrijeme bio zaljubljen u tu djevojku te da ga je mnogo razočaralo što je počela da se zabavlja sa drugim mladićem. Zato je odlučio da se sa njima obračuna – objašnjavaju naši izvori.

B. S. početak postupka za izricanje mjere bezbjednosti čeka u pritvoru odakle će biti upućen u zatvorsku bolnicu. O njenom produženju ili prestanku na osnovu periodičnog izveštaja ljekara i predloga medicinske komisije, odlučuje sud.

S obzirom na to da ova mjera bezbjednosti nije vremenski ograničena, B. S. bi mogao u bolnici da ostane do kraja života ukoliko se ustanovi da nema pomaka u njegovom liječenju.

U Srbiji, ove mjere bezbednosti se sprovode u zatvorskim bolnicama u Beogradu, Vršcu, Novom Kneževcu i Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša.

(Kurir)