O zakonitostima u liječenju pacijenata od korona virusa moći ćemo da govorimo kada budemo izanalizirali na miru sve podatke globalno. Ono što je za sada evidentno je da se pogoršanja javljaju ili krajem prve nedjelje bolesti, ili krajem druge, što je rjeđe. Pogoršanja izuzetno brzo napreduju, u okviru nekoliko sati, rekao je docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

– Uočeno je da osobe koje su starije, i imaju hronična teška oboljenja, imaju i težu kliničku sliku kovida 19. Ali, primijetili smo da ovo ne mora da bude pravilo, da su se nekada najteže kliničke slike razvijale kod mladih, a da su hronični, čak onkološki bolesnici, imali lake forme bolesti. Čeka nas još mnogo posla dok u potpunosti ne shvatimo sve činjenice oko ove bolesti – rekao je Stevanović.

Najteži bolesnici od korona virusa nalaze se na respiratorima, prenosi Blic.

– Oboljeli mogu i duže od šest nedjelja da provedu na respiratoru, nekada im je potrebna i vantjelesna oksigenacija krvi. Činjenica da je dosad stotinak pacijenata uspješno odvojeno od respiratora govori da su i najteže bolesni uspješno liječeni. Nažalost, nije moguće dobiti svaku bitku za ljudski život – dodao je dr Stevanović.

Sve najviše zanima da li se može očekivati da virus i dalje gubi na virulentnosti.

– Za svakog virusnog izazivača bolesti važi pravilo da prelascima sa jednog na drugog inficiranog (tzv. pasažama) njegova sposobnost da izazove bolest slabi. To se već uočava i kod ovog virusa. Činjenica je da sada sve rjeđe viđamo najteže forme bolesti na samom prijemu, što se može objasniti i slabljenjem virusa, ali i ranijim javljanjem na pregled, boljom organizacijom, bržom dijagnostikom i većim iskustvom ljekara u prepoznavanju bolesti – zaključio je dr Stevanović.

Izvor: Srpskainfo