Petak je i ne ustaje vam se iz kreveta? Srećom, praznik je pa danas možete sebi da priuštite izležavanje, inače…

Jutarnje navike uveliko utiču na to koliko će vam vremena biti potrebno da dođete sebi i napunite telo energijom za sve što vas čeka tokom dana. “AsapSCIENCE” zato je objavio kojih sedam malih navika može sve da promeni.

1. Pustite svetlo

Umesto da ujutru ležite u mraku, podignite roletne, razgrnite zavese i pustite da vas dnevno svetlo razbudi.

2. Istuširajte se hladnom vodom

Istraživači su otkrili da hladan tuš momentalno razbuđuje i smanjuje nivo umora. Verovatno ćete poželeti što pre da završite s hladnim tuširanjem pa ćete i potrošiti manje vode, što je još jedan plus.

3. Hidrirajte se

Tokom noći se znojimo pa organizam ujutru može da bude dehidriran, a to može da ima negativan učinak na koncentraciju, pa je najbolje popiti čašu vode čim se probudite. Ako ne volite ukus obične vode, možete u nju da dodate krišku limuna.

4. Pojedite zdrav doručak

Kako ne biste jeli više tokom dana, važno je servirati zdrav i uravnotežen doručak. On će vas razbuditi i podići vam nivo energije.

5. Popijte sok od narandže

Citrusi poput narandže sadrže flavonoide koji, prema jednoj studiji, povećavaju budnost i kognitivnu funkciju.

6. Budite aktivni

Mnoga istraživanja imaju isti zaključak: telesna aktivnost ubrzaće kolanje krvi u telu, što će mozgu osigurati više kiseonika i popraviti kognitivnu funkciju. Idite na trčanje, radite jogu, zaplešite s decom.

7. Slušajte muziku

Muzika diže nivo dopamina, hormona zbog kojeg se dobro osećamo. Vreme je da svoju plejlistu napunite novim hitovima i tako započnete dan.

Izvor: Index.hr