Dvojica muškaraca koji su na današnjem obilježavanju 25 godina od akcije “Bljesak” u Okučanima nosili majicu sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!” nisu ni uhapšeni ni privedeni, a obavljen je samo kratki razgovor jer je padala kiša, rečeno je portalu Indeks u nadležnoj PU brodsko-posavskoj.

Portal navodi da je jedan od dvojice muškaraca u majicama s ustaškim natpisom predsjednik Udruženja specijalne policije Zoran Maras.

– Ne, niko nije uhapšen ni priveden. Obavljen je samo kratki razgovor, jer je padala kiša – rekli su iz PU brodsko-posavske.

Na pitanje novinara kakve veze sa privođenjem ima to što je padala kiša, iz policije su odgovorili: “Padala je jaka kiša i onda su se ljudi bunili zašto privođenje, pa je samo obavljen razgovor od dva-tri minuta”.

Indeks navodi da su razgovarali sa dvije osobe iz brodsko-posavske policije – sa službenikom za informisanje i sa portparolom.

Naknadno su iz te uprave za medije objasnili da su zapravo dva muškarca u majicama s natpisom “Za dom spremni!” pozvana na kratki razgovor u prostoriju policije da ne pokisnu na ulici, iako su u razgovoru za Indeks dali odgovor koji sugeriše nešto drugo.

Portal navodi i da je policija poslala saopštenje o obilježavanju godišnjice te akcije u kojem ni jednom rečju ne spominje incident.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je danas obilježavanje u Okučanima zato što je jedan od aktera proslave pokazao majicu na kojoj je ustaški pozdrav: “Za dom spremni!”.

Izvor: SRNA/RTRS