Poreski inspektor Nemanja Barović uhapšen je jutros u Prijedoru nakon što je tražio i primio mito od 5.000 maraka od jednog privredenika iz Svodne kod Novog Grada.

Barović je zaposlen kao poreski inspektor u Poreskoj upravi Područne jedinice Prijedor, a mito je primio u označenim novčanicama. Barović je ranije bio i direktor PU Područne jedinice Prijedor, a mediji su ga tada povezali sa još nekim aferama.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović je rekla, navodeći inicijale, da su Barovića uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, a pod nazdorom Republičkog tužilaštva.

-Osumnjičeni je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita, a prilikom hapšenja kod njega je pronađen novac i drugi predmeti koji  mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – pojasnila je Miljanovićeva. Ona je dodala su pripadnici ove uprave uz asistenciju prijedorske policije pretresli kancelariju, ali i privatne stambene prostorije koje koristi uhapšeni Barović.

-Pripadnici MUP Srpske se zahvaljuju građanima koji su prijavili slučaj policiji, te pozivamo sve građene da prijavljuju koruptivna krivična djela, kako bi se ti slučajevi procesuirali od strane nadležnih organa – poručila je Miljanovićeva.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu pojasnio je da je Barović bacio oko na jednog privrednika iz sela Svodna kod Novog Grada i da je odlučio da od njega uzme mito.

Foto: ustupljena fotografija

Taj čovjek je odlučio da mu neće dati mito i cijeli slučaj prijavio je policiji, a tada na scenu stupa Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS. Nakon toga ovaj privrednik je savjetovan kako dalje da postupa te je stupio u kontakt sa Barovićem i rekao da će mu dati novac.

-Inspektori su mu tom prilikom dali pare u označenim novčanicama koje je on trebao dati Baroviću. Kada su se našli, žrtva je Baroviću dala 5.000 maraka, a on nije posumnjao da se radi o „policijskim parama“ – ističe naš sagovornik. Dodaje da nakon što je Barović uzeo novac, ubrzo su u njegovu kancelariju upali policajci koji su ga uhapsili i prilikom pretresa su pronašli pare.

Nakon što je policija od njega oduzela novac, on je priveden u službene prostorije na kriminalističju obradu, a nakon toga će biti predat u nadležnost Republičkog tužilaštva. Očekuje se da postupajući tužilac sutra donese odluku da li će za Barovića biti predložen pritvor.

Foto: Prijedordanas/ustupljena fotografija

Pojedini mediji su ga 2014. godine povezali sa aferom krađa cipela iz jedne prijedorske prodavnice, a koju su po tvrdnjama vlasnika počinili poreski inspektori iz tog grada.

Vlasnik firme „Astra-E“ Ekrem Jakupović je tada izjavio da nakon što to preduzeće nije prodato na aukciji, da su radnici Poreske uprave odlučili uzeti sebi cipele.

-Radnici Poreske uprave su po naredbi ili odobrenju rukovodioca Područnog centra Prijedor Nemanje Barovića uzimale obuću koja im je odgovarala. Trpali su pet-šest, pa i više pari i nosili u svoja vozila. Vjerujem da je na ovaj način ukradeno skoro 500 pari cipela – tvrdio je ranije Jakupović. U zadnjih nekoliko godina više inspektora Poreske uprave RS je uhapšeno, a neki od njih su u i osuđeni zbog primanja mita.

Borba protiv korupcije

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić je rekao da su obaviješteni o hapšenju njihovog inspektora i da podržava aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije.

Maričić je istakao da po dobijanju zvaničnih informacija o ovom predmetu, da će u skladu sa zakonom odlučiti o pokretanju disciplisnkog postupka.

-Jedan od strateških ciljeva PU RS, pored borbe protiv sive ekonomije, je i podrška suzbijanju korupcije i kriminala tako da smo odlučni da iz svojih redova ostranimo sve one koji su skoni činjenju krivičnih djela – poručio je Maričić.

Izvor: Srpskainfo