Iako se mnogi trude da nas predstave kao antifašiste, pojedini događaji svake godine dokazuju da fašizam, nažalost, nije mrtav.

Jedan od njih je i najavljena misa za blajburške žrtve u Sarajevu, koja opet nije jedini događaj koji ovih dana veliča ustašku ideologiju. Primjere imamo i u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali i mnogim drugim državama.

Izdavanje poštanske markice u Sjevernoj Makedoniji na kojoj je karta tzv. NDH, najzloglasnije tvorevine iz Drugog svjetskog rata, uvreda je za sve žrtve, one koji su se borili za slobodu, ali i sve antifašiste.

Takođe, emitovanje muzike Marka Perkovića Tompsona na državnoj televiziji Crne Gore, i to 9. maja, kad Evropa slavi Dan pobjede nad fašizmom, u najmanju ruku je sraman potez.

Sramna je i najavljena misa u Sarajevu, a to koliko je pogrešna pokazuje i to što su gotovo svi digli glas protiv nje.

Reagovali su i bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, razna udruženja, kao i mnoge političke partije iz Federacije BiH i Republike Srpske. Neki su Sarajlije čak pozvali i na proteste protiv veličanja ustaških zločina, jer grad u kome je u Drugom svjetskom ratu stradalo na hiljade ljudi zaslužio je misu za žrtve, a ne za one koji su te zločine činili.

Poražavajuće je što se najavljuju mise za one koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijali ljude samo zbog njihovih imena ili antifašističke opredjeljenosti.

Poražavajuće je i to što najavljena misa u Sarajevu veliča one koji su činili zločine. Na ovaj način najdirektnije se ponižavaju žrtve Jasenovca i drugih stratišta, gdje je stradao nedužan narod.

Religijske institucije, kao i svi drugi, treba da dignu glas protiv ovakvih događaja, a događaje iz nesrećnog perioda spominju samo kada se odaje počast žrtvama, nikako zločincima.

Borba protiv fašizma još nije završena, a svijet u kome se prepravlja istorija, veličaju zločini i zanemaruju žrtve nema nikakvu budućnost.

Izvor: Srpskainfo