epa08390044 Carole Adant, the chief nurse at the intensive care unit (ICU) of the CHR Sambre et Meuse hospital, wears full protective gear as she attends to an unconscious patient infected with the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the pandemic COVID-19 disease, in Namur, Belgium, 28 April 2020. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Tužilaštvo BiH danas je saopštilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

– Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne terapije – saopšteno je iz državnog tužilaštva.

Tim tužitelja Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 04. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja, prenosi Klix.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu.

Ovaj podatak dao je konačno odgovor na pitanje koje iz FUCZ i “Srebrena maline” danima nisu željeli odgovoriti – za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Od početka se špekulisalo da su ovi respiratori namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u kliničkim centrima i bolnicama.

Izvor: Srpskainfo