Distanca u publici i distanca među glumcima na sceni. Prilično neshvatljivo, ako predstava podrazumijeva zagrljaj, poljubac, dodir. . .Takve predstave još nismo gledali, bar ne u prijedorskom pozorištu, koje je zbog virusa na prinudnom godišnjem odmoru. I Zoran Baroš, direktor Pozorišta, kaže da je sve to poprilično nedefinisano. Ono što je izvjesno da bi pozorišta i kina posljednji mogli početi s radom. Kako, ni oni ni mogi drugi nemaju odgovora.

-Vi u Pozorištu kad otvorite salu sa 300 mjesta, pa taman to bilo svako drugo, treče sjedište u Sali. imate taj problem na sceni, glumaca, imate problem njihovog odnosa, njihovog kontakta itd. Tako da je to sasvim nedeflnisano i neizvjesno, no na nama je da sačekamo neko deflntivno rješenje. Može se desiti da negdje od juna virusa ne bude i da se bude moglo normalno raditi. U suprotnom sve te varijante će biti teško izvodljive.- kaže Baroš.

– Na tu temu postoji već nekoliko inicijativa u zemljama okruženja. U Srbiji, u Beogradu, pao je dogovor svih pozorišta, gradskih i Narodnog, da negdje u junu naprave repertoar koji bi se izvodio na Tašmajdanu. Dovoljno prostora za publiku, ali i dalje je otvoreno pitanje kako će glumci funkcionisati na sceni. Igranje na distanci i pod maskama, smatra Baroš, gubi smisao. -Mi smo spremni za nastavak rada, ali kada će to biti i pod kojim uslovima će sve funkcionisati teško je govoriti. – kaže direktor gradskog Pozoršta i dodaje da je na čekanje stavljen i Festival Pozorišta koji je u maju trebao biti održan u Prijedoru.

M.Z./Kozarski