ВЛАСЕНИЦА, 14. МАЈА /СРНА/ - Општинска организација Црвеног крста у Власеници је, у оквиру обиљежавања Недјеље Црвеног крста, власеничким медицинарима данас поклонила тунел за дезинфекцију, који је монтиран на улазу у Дом здравља.

Molimo one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog episkopa Јoanikija i njegove sveštenike. Ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude mitropolit crnogorsko-primorski, nasljednik Svetog Petra Cetinjskog, poručio je crnogorskim vlastima mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je povodom hapšenja vladike Јoanikija i sveštenika poruku kojom traži da oni budu oslobođeni.

– Za praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slava mu i milost, obratio sam se narodu od ćivota Svetog Vasilija, obratio sam se istog dana i iz sabornog hrama Svetog Vasilija u Nikšiću pozivajući sav narod da u duhu i u ime Svetog Vasilija zajednički proslavimo tog velikog svetitelja Božijega, da se jednim srcem i jednom dušom zagrlimo kod njegovog ćivota. Danas pozdravljam narod u Crnoj Gori od ćivota Svetog Petra Cetinjskog, a juče smo u ime Episkopskog savjeta uputili saopštenje za javnost gdje smo zamolili državne vlasti da nevino zatvorene vladiku Јoanikija i sveštenike pod hitno oslobode iz zatvora. I računali smo da će se to dogoditi – navodi mitropolit.

Dodaje da se to, na žalost, nije dogodilo i to je „izazvalo reakciju naroda, iako smo mi u tom saopštenju pozvali narod da ostane svojim domovima, da se mirno i spokojno pomole Bogu, da se saborno pomole Bogu za zdravlje i spasenje svih ljudi koji boluju od tog i drugih virusa i da bi se izbjegli bilo kakvi građanski sukobi i nesporazumi u Crnoj Gori“.

– Na žalost, vlast to nije ispoštovala i zato je došlo do sinoćnjih zbivanja u Crnoj gori gdje su nastradali vjernici, ona djeca koja su prebijena u Pljevljima i u isto vrijeme čuvari reda, što je tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svijetom i Evropom. Zato se obraćam od ćivota Svetog Petra Cetinjskog da se vratimo Bogu Ljubavi, da se vratimo jedni drugima u ljubavi, bez obzira kakvih opredeljenja bili u Crnoj Gori: vjerskih, nacionalnih, političkih i drugih. Da se vratimo uzajamnosti, bratskoj slozi i slobodi. To je ono što je suštinsko, što i danas poručujem i molim one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog episkopa Јoanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu ove diobe i ova sukobljavanja koja su u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva – navodi Amfilohije.

Kaže da kao „nasljednik Svetog Petra Cetinjskog, osjeća obavezu da pozove na bratsku ljubav kako bi zavladala ljubav u Crnoj Gori – dodajući da je to „nasušna potreba“.

– Ako neko ima da da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsjedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen – poručuje Amfilohije i podsjeća da „neće biti prvi mitropolit koji je suđen“.

– Јa molim sve, ako neko treba da bude suđen za to što se događa u Crnoj Gori i za zbivanje naroda u Crnoj Gori, onda treba prije svega mene da sude. Јa sam spreman da izađem na sud i da, ako treba, budem i osuđen i pet, i deset godina, i koliko god treba… – navodi Amfilohije.

On je zamolio sadašnju vlast u Crnoj Gori „da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda“.

– A u isto vrijeme, molimo i narod da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo, cjelivajući mošti Svetoga Petra, pomiritelja i iscjelitelja, i Svetoga Vasilija Ostroškoga, da se objedinimo u bratskoj ljubavi i zajednici, sa svim razlikama koje su nam svojstvene. To je moja molba, da ne kažem i moj zahtjev i potreba – rekao je mitropolit.

On je poručio narodu da je „crkva bila i ostala sa njim“ i dodao da litije koje su održavane u Crnoj Gori nisu političke, kako su ih neki proglašavali, već „litije naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati ćivotu Svetoga Petra i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga i da hodi njihovim putem.

Izvor: sputniknews.com