epa08090969 Riot police officers block a street during the protest rally in Podgorica, Montenegro, 26 December 2019. Members of the Serbian Orthodox Church in Montenegro are protesting against a controversial new law on religion, which the church has called a plot to strip it of its property. Montenegro's government proposed a new bill on religion requiring all religious communities, including Catholic and Orthodox churches, to register their immovable assets as state property. The law also states that religious communities can only retain their assets if they can produce evidence of the right to ownership, triggering allegations from the Serbian Church that the government plans to dispute its holdings. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore u Beogradu Željko Čurović izjavio je da crnogorska despotska država vodi računa da napravi haos, a da policija, sprovodeći nasilje nad civilima, uključujući i djecu, čuva platu, ali gubi obraz i čast.

– Oni koji su se okupili da podrže vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija ispred doma u Nikšiću i na drugim mjestima došli su i poveli i djecu. Time u poslali poruku da nisu došli ništa nasilno da rade, nego prosto da iskažu protest za ono što policija radi. Ako su ljudi spremni da gađaju djecu suzavcem, bombama, onda su spremni na sve – rekao je Čurović Srni.

On je konstatovao da takvu policiju Srbi u Crnoj Gori više ne mogu zvati braćom.

– Ako neko moje dijete povrijedi i tako se ponaša ja više ne mogu da ga gledam kao brata. To više nije naredba. Oni čuvaju svoju platu, ali sa ovim što oni rade oni ne čuvaju svoju čast, ne čuvaju svoj obraz – istakao je Čurović.

On je naglasio da bi svakog ko krene na narod zamolio da vodi računa o tome kako bi njemu bilo da je na drugoj strani.

Čurović je pozvao Srbe koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive u Srbiji čvrsto stanu iza svoje braće, rođaka, Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i svega onog što nosi nešto moralno i patriotsko.

Kada je riječ o skupovima podrške Srbima u Crnoj Gori u Beogradu i molebanu koji je uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha Irineja služen juče u Hramu Svetog Save na Vračaru, Čurović je rekao da se nada u Boga da će skupovi bez političkih konotacija biti nastavljeni i da će SPC povesti narod pravim putem.

– Mi smo obezglavljeni – bukvalno. Ne znamo na koju ćemo stranu, a kad ćemo da reagujemo nego danas kada nam hapse vladiku i idu na narod – rekao je Čurović.

Episkopu Joanikiju i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Oni su pritvoreni zbog litije Svetom Vasiliju Ostroškom 12. maja u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je prošla uprkos zabrani javnih okupljanja.

Sveti arhijerejski sinod SPC najoštrije je osudio najnoviji progon SPC u Crnoj Gori i hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika, ocijenivši da crnogorska vlast pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona, koristi priliku za obračun sa SPC i njenim vjernicima.

Zbog hapšenja episkopa Joanikija i sedam sveštenika SPC u više crnogorskih gradova održani su protesti tokom kojih je policija Crne Gore primjenila silu prema građanima.

Hapšenje vladike i sveštenika izazvalo je reagovanja u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor: SRNA/Srpskainfo