Narodna skupština Republike Srpske, na 13. posebnoj sjednici koja se održava u zgradi Vlade, razmatra Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.

Ocjena struke, na koju se pozivaju zvaničnici Srpske – predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Radovan Višković, je da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

Sa sjednice, na kojoj bi trebalo da budu i potvrđeni akti koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja, ali i donesene odluke o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom, poručeno je da su institucije funkcionisale u skladu sa Ustavom Srpske.

Mjere su, ističu, donesene u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i sanacije štetnih posljedica u privredi. Upozoravaju da rat sa nevidljivim neprijateljem i dalje traje, pa nakon ukidanja vanrednog stanja, Republika Srpska ostaje u vanrednoj situaciji, tokom koje su zaštitne maske i socijalna distanca i dalje obavezni.

Premijer Srpske je rekao da je Vlada uputila Narodnoj skupštini prijedlog za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj jer smatra da su prestale okolnosti zbog kojih je ono proglašeno.

Srpskoj, Višković je naveo da je ovaj prijedlog upućen shodno dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica sa pozitivnim rezultatom testiranja koji je stabilan, pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u Srpskoj.- Kako se bilježi linearan rast broja zaraženih lica smatramo opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno vraćati u normalu – istakao je Višković.

On je rekao da to podrazumijeva vraćanje ranijim aktivnostima uz pridržavanje mjera fizičke distance i intenzivnim sprovođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, te kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem mjera, drugih zakona i akata.

– Nažalost, mi se ne vraćamo u potpuno normalno stanje nakon vanrednog stanja, već će na snazi ostati vanredna situacija. Zato je potrebno da građani Srpske i dalje nose zaštitne maske, te da se u kontinuitetu i dalje vrši dezinfekcija prilikom ulaska u objekte i na taj način spriječićemo neželjeno širenje zaraze – pojasnio je premijer Višković.

Izvor: RTRS