“Cilj onoga što Đukanović radi je da se primjeni metod koji su primjenile ustaše, a to je da se protjera srpski narod i da se uništri SPC”, rekao je patrijarh Irinej poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o stanju u Crnoj Gori.

Kako je rekao Patrijarh, on i poredsjednik razgovarali su o stanju srpskog naroda i crkve u Crnoj Gori.

– Ono je teže neko ikada u istoriji, ono što se danas dešava u Crnoj Gori nije bilo ni u vrijeme otomanske imperije, čak ni za vrijeme komunizma – rekao je patrijarh.

Cilj je, kako je rekao, po svoj prilici da se primjeni metod koji su nekad ustaše primjenile u Hrvatskoj da se protjera skrpski narod, i da se uništi i onemogući SPC.

– To isto se dešava i danas, pitam se i pitam sve druge da li gospodin predsjednik Đukanovic ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvori. Jasno je da je plan da tamo više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda. Stvara se nacija crnogorska koja treba da istisne sve ono koji se zove Srbima – rekao je Irinej.

On je dodao da moli predsjednika Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori, koji živi od kada živi i Crna Gora.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je sa Patrijarhom razgovarao o odnosima držve i SPC.

– Čini mi se da poštujuci jedni druge dobro razumijemo i potrebe jedni drugih, i da imamo dobar dijalog o svim važnim i ključnim temama za naš narod. Patrijarh je već rekao da smo razgovarali o situacijiu u Crmnoj Gori i cijelom regionu, ne samo tamo. Što se tiče situacije u Crnopj Gori, mi kao država Srbija razumijemo stav SPC. Moramo da budemo nešto obazriviji jer ne želimo da radimo ono što su oni nama radili. Obraćajuci se javnosti govore kako se Srbija meša u njihove unutrapšnje stvari zaboravljajuci da su oni priznali Kosovo – rekao je Vučić.

Za nas je posebno interesantna činjenica da se politika miješa u unutrašnje crkveno uređenje i suštinske duhovne stvari.

– Naša je obaveza, i tu sam pažljivo saslušao patrijarha, mi ćemo raditi poštujući nezavisnost i državnost, ne ulazeći u to koliko su naši političari krivi takođe. Volimo i poštujemo srpski narod i nećemo dozvoliti kidanje nacionalnog tkiva srpskog naroda, zato što je neko pomislio da Srbi mogu da se asimiluju – rekao je Vučić, prenosi Blic.

Izvor: Srpskainfo