Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nastavljaju danas rad raspravom o Prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.

Na Dnevnom redu su i akti koje je tokom vanrednog stanja donosila predsjednica Republike Željka Cvijanović.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske, po hitnom postupku.

Sjednica se održava u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove.

Podsjećamo, poslanicima i zvaničnicima Srpske juče se na sjednici pridružio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Poručio je da Narodna skupština treba da usvoji i zaključak u kome se kaže da je aktivnost koju je preduzela Republika Srpska u borbi protiv virusa korona bila na visokom nivou zaštite stanovništa Srpske, njenih materijalnih i drugih interesa.

Vlast je radila maksimalno u interesu građana i Republike Srpske u borbi protiv pandemije, kaže premijer Radovan Višković.

– Ljudi iz Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nemaju nijednu primjedbu na ono što je radila vlast Republike Srpske u protekla dva mjeseca – rekao je Višković.

Pojedini poslanici opozicije kritikovali su rad institucija Srpske u vrijeme pandemije virusa korona, vlast iznosila šta je sve urađeno da se zaštiti život građana i spasi ekonomija.

Neki opozicioni poslanici pitali su zašto nisu uključeni u štabove u vanrednoj situaciji.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović napominje da je o tome razmišljala, ali kako kaže shvatila je da bi opozicija u tom trenutku bila beskorisna.

– Da vas uključujem, procijenila sam da biste mi otežali posao kao predsjedniku Republike. Procijenila sam da biste opstruisali donošenje dobrih rješenja za privredu i građanje. Procijenila sam da biste bili štetni po interese zdravstva i zdravstvenog sektora, procijenila sam da biste opstruisali donošenje uredbi kojima se omogućava provođenje nastavnog procesa u oblasti osnovno, srednjeg i visokog obrazovanja – navela je Cvijanovićeva.

Prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je da Narodna skupština usvoji zaključak u kome navodi da nije bilo greške u vanrednom stanju.

– Narodna skupština treba da usvoji i zaključak u kome se kaže da je aktivnost koju je preduzela Republika Srpska u borbi protiv virsa korona bila na visokom nivou zaštite stanovništa Srpske, njenih materijalnih i drugih interesa, te da je pokazala sposobnost da možemo sami obezbijediti sve što je potrebno – kazao je Dodik.

Najveći dio obraćanja predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović posvetio je objašnjenju da vanredno stanje nije značilo marginalizaciju uloge najviše zakonodavne institucije.

– Niti je na bilo koji način umanjena njena ustavna uloga jer je NSRS svojom odlukom, odnosno mi narodni poslanici smo uveli to vanredno stanje svojom odlukom, što znači da to pravo niko drugi nije uzurpirao – kaže Čubrilović.

Izvor: RTRS