Izvršni komitet SNSD podržao je stavove Parlamenta Srpske o ukidanju vanrednog stanja, kao i predloženi rebalans budžeta. Lider ove stranke Milorad Dodik potpisao je sporazum o saradnji sa Socijalističkom partijom Srpske. Najavio je da će SNSD raskinuti saradnju sa svim partijama koje budu pravile koalicije na lokalnom nivou sa opozicijom.

SNSD ostaje privržena koalicionoj saradnji, ali će raskinuti saradnju sa partijama koje na lokalu budu ulazile u koaliciju sa opozicijom.

Lider SNSD-a ističe da će biti povučena i saglasnost za imenovanje kadrova ovih stranaka na svim nivoima vlasti.

Danas potpisani sporazum sa Socijalističkom partijom Srpske, ne mijenja koalicioni sporazum sa socijalistima Petra Đokića, kaže Dodik.

– Vjerujemo da možemo da obezbijedimo stabilnost Republike Srpske kroz zajednički nastup u parlamentu, te da možemo da izgradimo ambijent u kojem će jačati snaga institucija Srpske. Radićemo na tome da bude ojačan dignitet Narodne skupštine putem zajedničkog djelovanja i usvajanja određenih politika, a prije svega usvajanja novog poslovnika o radu Narodne skupštine – poručio je Dodik.

– Veliki dio članstva SPS-a zalaže se za saradnju sa SNSD-om i tako ćemo nastaviti dalje. Prvenstveno nam je važno da poboljšamo život građana u Srpskoj i da budu zastupani interesi Republike Srpske onako kako to radi Dodik – izjavio je predsjednik SPS- a Goran Selak.

U narednoj sedmici SNSD će održati sastanke u pet izbornih jedinca o djelovanju na lokalnim izborima.

Dodik kaže da SNSD nikada nije zagovarao odlaganje izbora ili osporavao odluku o finansiranju. Ponavlja da za ovu stranku sadašnji sastav CIK-a nije legitiman.

– Zato što na taj način, mislimo da djelovanje CIK-a u kojem je do sada bio samo jedan član koji je bio na prijedlog naše partije i to je bio čovjek koji nije bio direktno angažovan, a drugi čovjek ispred srpskog naroda je bio član koji je izabrao SDS. Sada imamo situaciju u kojoj su politički aktivni ljudi u SDS i PDP, a direktno su izabrani u CIK – rekao je Dodik.

Konferencija za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a #RTRS #UŽIVO #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Petak, 22. May 2020.

SNSD odbacuje Rezoluciju o poštivanju žrtava fašizma koju je usvojio Predstavnički dom BiH, jer je, kaže Dodik, istorijski netačna i one koji su bili dio zločinačkog poduhvata prema srpskom narodu sada predstavlja kao antifašiste.

– Podržavamo inicijativu političkih partija iz koalicije na nivou Republike Srpske da bude održana vanredna sjednica Narodne skupštine Srpske o ovoj temi i da se, zbog istine i istorije, /Rezolucija/ odbaci kao neprihvatljiva za Srpsku – izjavio je Dodik.

Uz zatezanje isplate sredstava koje je BiH dobila od MMF-a, dodatni problem ostaju i migranti, kaže Dodik.

Do sada se, ističe, nisu čule reakcije iz međunarodne zajednice na informacije da migranti iz Pakistana ulaze u BiH sa lažnim vizama koje je izdao BH ambasador u ovoj zemlji.

Izvor: RTRS