Nakon što su iz PDP i SDS ranije u više navrata najavili da na predstojećim lokalnim izborima neće ići u koaliciju sa SNSD, i lider te stranke Milorad Dodik uzvraća udarac, pa je ovih dana poručio kako neće tolerisati bilo kakvo „združivanje“ stranaka iz vladajuće koalicije sa opozicijom.

Dodik je poručio svim opštinskim odborima SNSD da je, gdje god je to moguće, potrebno očuvati postojeću koaliciju sa republičkog nivoa i za predstojeće lokalne izbore.

– Ono što sigurno nećemo prihvatiti, niti tolerisati, jeste da bilo koja od stranaka naše koalicije za predstojeće lokalne izbore dogovara saradnju sa strankama koje su opozicija našoj zajedničkoj koaliciji na republičkom nivou. U tom smislu, naše je mišljenje da, ukoliko neka od stranaka ipak dogovori takvu saradnju za predstojeće lokalne izbore, kadrovi te stranke u toj opštini ne bi više trebali obavljati nijednu funkciju koja se bira sa republičkog nivoa, kao ni to da kadrovi te stranke iz te opštine ne bi više trebali obavljati nijednu funkciju na republičkom nivou – naveo je Dodik u dopisu koji je uputio svojim koalicionim partnerima.

Da li će ovako nešto biti moguće sprovesti ako se uzme u obzir da u pojedinim opštinama i gradovima koalicioni partneri sa republičkog nivoa do sada nisu mogli da pronađu zajedničku riječ kada je u pitanju lokalni nivo.

To je posebno izraženo u Prijedoru gde je SNSD okrenuo leđa DNS i ušao u koaliciju sa PDP, SDA, DF i još nekim odbornicima. Time je DNS koji je godinama suvereno vladao u Prijedoru izgubio većinu u gradskoj skupštini.

Ništa bolja situacija nije ni u Drvaru gdje su prije par mjeseci DNS, Socijalistička partija RS, PDP i Srpska napredna stranka odlučile da okrenu leđa SNSD-ovoj načelnici Dušici Runić.

Prvo joj je većina u lokalnoj skupštini izglasala nepovjerenje, ali je onda došlo do preokreta, kada je odbornik PDP promijenio stranu i tako omogućio Runićevoj da ostane u fotelji načelnice. SNSD je u koaliciji sa PDP u Rogatici, Tesliću, Brčkom, te Srebrenici…

Prema saznanjima Srpskainfo, dopis lidera SNSD izazvao je negodovanje u pojedinim opštinskim i gradskim odborima kako te stranke, tako i partija koje čine vladajuću većinu na nivou Srpske.

Riječ je o opštinama i gradovima u kojima članstvo tih stranaka na lokalnom nivou ne može da nađe zajedničku riječ, pa su za koalicione partnere birali one sa kojima su se najbolje slagali.

Izvor Srpskainfo iz vrha DNS  ispričao nam je da dosta negodovanja bilo i među članstvom te stranke u pojedinim lokalnim sredinama zbog čega je morao da reaguje v.d predsjednika Nenad Nešić.

On je obećao članstvu da će DNS nakon perioda djelovanja u sjenci svog većeg koalicionog partnera, napokon se okrenuti sebi i u prvi plan staviti interese onih koji glasaju za ovu stranku.

O ovome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Predsjedništva DNS, a Nešić je tada poručio da izuzetno poštuje koalicione partnere, ali da ta stranka mora da poštuje i sebe.

– Poštujemo dogovore ali iznad svega moramo da poštujemo svoj program koji definiše da odluke donosimo samostalno – poručio je tada Nešić.

Naš izvor iz ove stranke tvrdi da je sjednica Predsjedništva DNS na momente bila poprilično burna, a koplja su se lomila upravo oko načina izlaska na lokalne izbore.

Iako je bilo prijedloga da vrh stranke zauzme stav o predizbornim koalicijama koji bi bio obavezujući za sve gradske i opštinske organizacije, naš izvor otkriva da je preovladalo mišljenje da se lokalnim odborima DNS ostavi sloboda da sami donose odluke.

– Odnosi sa nivoa Republike Srpske se ne mogu preslikati na lokalni nivo- bio je stav Nešića koji je dobio podršku većine.

Prema tvrdnjama našeg izvora, Nešić je na sjednici izjavio da je svaka lokalna sredina specifična na svoj način, različit je stepen razumjevanja lokalnih rukovodstava te da bi nametanje rješenja bilo suprotno demokratskom načelima  partije.

On je pred partijski vrh postavio jasan zadatak- pobjeda na izborima u Prijedoru i borba za osvajanje mjesta gradonačelnika i načelnika u još desetak opština i gradova.

Inicirana je i izrada programske platforme za svaku lokalnu sredinu i prihvatanje tih rješenja, koja za cilj imaju poboljšanje života ljudi biće, kako tvrdi naš sagovornik, uslov DNS za saradnju sa drugim političkim partijama.

Sudeći po posljednjoj sjednici Predsjedništva, izgleda da je DNS poslije dvije godine tihovanja odlučio da se uspravi i progovori.

Međutim, iz ove stranke juče niko nije želeo zvanično da komentariše dešavanja sa posljednje sjednice Predsjedništva DNS.

I u drugim strankama koje čine vladajuću koaliciju na nivou Srpske juče su bili prilično suzdržani po pitanju pisma koje im je SNSD poslao, a rijetki koji su htjeli da zvanično komentarišu navedeno pismo smatraju da neće biti prepreka da se „ispeglaju problemi na lokalnim nivoima“.

Bivši teslićki odbornik Socijalističke partije RS i kandidat ove stranke za načelnika opštine Teslić na predstojećim lokalnim izborima Dragutin Škrebić smatra da neće biti problema da se realizuje ono što je u svom dopisu naveo lider SNSD, uprkos određenim nesuglasicama članstva ove dvije stranke na lokalnom nivou.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Iako SP RS nije dio vladajuće većine na lokalnom nivou u Tesliću, koju predvodi SNSD, Škrebić vjeruje da će u buduće te dvije stranke imati dobru saradnju i na nivou te opštine.

– Vjerujem da ćemo riješiti određene nesuglasice koje su postojale. Imaću podršku rukovodstva SNSD i najvećeg dijela članstva te stranke kada je u pitanju moja kandidatura za načelnika opštine. To što neki personalni likovi pokušavaju kao nešto da rade, oni nisu toliko ni bitni. Bili su već dva do tri puta na izborima i svaki put ih izgubili i sada je vrijeme da se odnosi SNSD i SP u Tesliću dignu na nivo na koji su i trebali biti- kaže Škrebić.

On ističe da vjeruje kako će predstojeći izbori biti dobra prilika da vlast u Tesliću bude u rukama stranaka koje čine vladajuću većinu na nivou Srpske.

Rodić: Naći ćemo najbolje rešenje

Predsjednik Gradskog odbora DNS u Prijedoru Dragutin Rodić ističe da je svjestan problema koji su imali na lokalnom nivou kada su u pitanju njihovi koalicioni partneri sa republičkog, ali da je još rano govoriti  kakav će stav zauzeti kada su u pitanju predstojeći izbori.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Gradski odbor DNS još nije raspravljao o dopisu SNSD koji pominjete i zbog toga je rano govoriti kakav će biti naš stav kada je u pitanju grad Prijedor. Sve skupa ćemo analizirati, vidjeti i tražiti najbolji mogući interes za gradsku organizaciju. Sve što bih dalje rekao bilo bi ishitreno- oprezan je Rodić.

Izvor: Srpskainfo