Nošenje zaštitne maske od danas više nije obavezno na otvorenom prostoru, saopšteno je danas nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ostaje obaveza građana da se u zatvorenim prostorijama, pored zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra i korišćenja zaštitne maske, pridržavaju uputstva Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Republički štab za vanredne situacije donio je, naime, Zaključak o izmjeni Zaključka o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona (SARS-CoV-2) od 14. maja ove godine, po kojem stupanjem na snagu ovog zaključka, odnosno već danas prestaje obaveza korišćenja zaštitne maske na otvorenom prostoru.

Osim toga, Republički štab je danas stavio van snage i svoj raniji Zaključak od 8. maja o prestanku obustave javnog prevoza lica.

-Prevoznici koji obavljaju prevoz lica su dužni organizovati rad u skladu sa Uputstvom JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i mogućnošću redukovanja broja polazaka na autobuskim linijama u skladu sa potrebama – navodi se u novom zaključku Štaba, kojim je prestala primjena ranije obustave javnog prevoza.

Izvor: Srpskainfo